miklogga

KM 2018: Lottning och resultat finns här
 

Turneringar

Kvibergsspelen 27-29 september:

foto Peter Lindgrén

Hugo Lindgrén(t.v.) mötte Emanuel Andreasson från Hindås i åttonde och  sista ronden av lilla Kvibergsspelen.


Kvibergspelen är en av sju turneringar som ingår i SSFs Grand Prix. Kvibergspelen var den andra och nästa turnering som ingår i denna serie går av stapeln i Stockholm 1-3 november. Från vår klubb kom två deltagare, Magnus Wassén som deltog i "stora" Kvibergspelen och Hugo Lindgrén i den lilla (ranking under 1600). Magnus gjorde en glädjande och efterlängtad comeback. Självklart tufft motstånd efter över ett års uppehåll, och poängutdelningen blev ju också låg (1½p av 8), men ändå en fullt godkänd comeback, med tanke på att han var nästan lägst rankad av de 128 deltagarna.
Hugo deltog som sagt i den lilla turneringen (38 deltagare), där han var näst högst elo-rankad. Hugo vann två av fyra i snabbschacksdelen och tre av fyra i långpartierna. Ett klart godkänt resultat, även om Hugo alltså inte kunde upprepa sin seger från Göteborg Open (samma upplägg som i Kviberg) för nån månad sen. Hugo kommer att visa ett par av sina partier nu på tisdag (1okt).
                                                                                                  Per B
 


Kålltorps-Blixten 24 augusti -19:

foto Elisabeth

Den första ronden i den tolvte upplagan av Kålltorps-Blixten har just startat....


Turneringen avgjordes alltså på dansbanan utanför Kålltorps Fritidsgård. Runt den förut fridfulla platsen byggs det för fullt (syns inte på bilden!), och om några år kommer platsen finnas inne i ett bostadsområde. Svårt att nu föreställa sig hur det kommer att påverka detta idylliska ställe...
Här några noteringar från turneringen:
1. Jakob Karlsson var i högform och vann samtliga nio partier, med imponerande spel och säkerhet...enda gången han var i rejäl gungning var i mötet med tvåan Jona Malm, där visserligen Jakob stod bättre men efter ett regelvidrigt drag gällde det att i det tidsknappa slutspelet inte göra ett till med förlust som följd. 
2. Hugo Lindgrén vann ju nyligen lilla Gbg Open, vilket självklart gett honom stort självförtroende. Han vann också de fyra första ronderna relativt lätt. I den femte ställdes han mot turneringens positiva överraskning, Elias Zickermann. Elias vann lite överraskande partiet där Hugo kämpade med svår tidsnöd i slutspelet. Efter det mötte Hugo sin namne Hugo André, som fick hjälp av en geting, som jagade bort Hugo från bordet. Hugo L kom rejält i olag och Hugo A vann slutspelet i säker stil. Efter det fortsatte Hugos förluster även i de återstående tre ronderna.....
3. Topp tre i turneringen, som förutom Jakob och Jona var trean Tommy Martinsson, var väl en klass högre än övriga sju deltagare och förlorade bara i inbördes möten med varann.
4. Arvid Bäck (11år) var den yngste deltagaren men fixade en vinst och en remi. Han hade definitivt bud på fler, men lyckades inte få till varken matt eller tidsvinst i sitt möte med Hugo André, där han stod på klar vinst och Hugo bara hade sekunder kvar. Hugo lyckades mirakulöst nog vända och vinna ett hopplöst underläge. När Arvid lärt sig att bättre förvalta ett övertag kommer hans spelstyrka öka rejält...
Slutresultat: 1. Jakob Karlsson 9p/9
                    2. Jona Malm     8p
                    3. Tommy Martinsson 7p
                     4. Elias Zickermann 6p
                     5. Hugo Lindgrén     4p
                     6. Hugo André         3p
                     7. Kjell Karlebratt     3p
                     8. Maximus Hillerdahl 2½p
                     9. Arvid Bäck             1½p
                    10. Lars Ljungberg       1p
 

Tre från Kålltorp hamnade topp tre i "stora" och lilla DM:
De båda DM-turneringarna är nu avslutade. Ind-DM samlade i år 18 deltagare. Segrade gjorde Jörgen Nilsson, Mölndal, medan Kjell Karlebratt, Kålltorp kom tvåa och före Robert Wiklund, Götaverken. Självklart en stor framgång för Kjell, som är betydligt lägre rankad än de två andra i trion. I sista ronden möttes Kjell och Robert. Partiet styrde tidigt in i remibetonade banor och slutade också så. Taktiskt skicklig av Kjell, som därmed säkrade sin andraplats.  

Lilla DM är startat på intiativ av Claes Nilsheden och samlade hela 27 deltagare, vilket ju är en stor framgång för schackverksamheten i distriktet. En klar majoritet av deltagarna kom från Manhem men även Kålltorp (tre deltagare), Hindås och Kungsbacka bidrog med spelare. 25 av deltagarna var unga och hade inte trivts i den vanliga DM. Claes var med all rätt stolt över sin skapelse och det är bara hoppas att den även i fortsättningen kommer att finnas parallellt med ind-DM.
Det blev ju också en stor framgång för vår klubb, där två av dem hamnade topp tre och en vann....

foto Maria

Från vänster syns tvåan Emil Ström, Manhem, segraren Maximus
Hillerdahl
, Kålltorp och trean Hugo André, Kålltorp

Avslutningsronden blev väldigt spännande då Emil och Maximus möttes i ett direkt avgörande finalparti. Maximus skaffade sig en stark offensiv ställning till priset av två offrade bönder. Maximus angrepp försvann och övergick i ett slutspel, där Emil hade en viss fördel med farliga fribönder. Även Emils anfall mynnade ut i en typisk remiställning med lika antal bönder och olikfärgade löpare och Emil erbjöd helt logiskt remi vilket ju räckte för Maximus för att vinna hela turneringen. För Hugo André krävdes vinst föratt bli trea. Han mötte självaste Claes Nilsheden i sista ronden. Det blev ett kort parti där Claes dam blev infångad, och han insåg det tröstlösa att fortsätta partiet.
Den tredje kålltorpsspelaren Caesar Thorp kom längre ner i resultatlistan, men lyckades i sista ronden, trots underläge med ett helt torn, få till en kombination med evig schack och därmed klara remi. 
Bara hoppas att denna turnering inspirerade till fortsatta utmaningar!
                                                                                     Per B

 Kommentarer och statistik runt det avslutade seriespelet säsongen    
                                                                                                 2018-19:


Vi hade alltså tre lag med i seriespelet, och totalt deltog 27 spelare från vår klubb. Vi hade fulla lag (utom en giltig wo) i samtliga 18 matcher vi var inblandade i:
Kålltorp I: Vi klarade alltså nytt kontrakt med knapp marginal. Poängen i den helt avgörande avslutningsmatchen mot Proletären togs förutom av Joel Eriksson (se starsidan) av Farivar Khosravi och Jona Malm som båda vann sina partier samt Tommy Martinsson (via remischackar i en förlorad ställning) och Jakob Karlsson som båda spelade remi.

Kålltorp II: Kom sist i sin div III-grupp och kommer alltså spela i div IV nästa säsong. Det blev förlust med ½-7½ i sista ronden mot Hisingsalliansen II. Elias Zickerman  tog i alla fall vår enda halva, och för det är han värd all beröm!

Kålltorp III: Vårt ungdomslag avslutade storstilat med att vinna borta mot Hindås med 3½-1½. Poängen togs av de tre vinnarna Hugo Lindgrén, Hugo André och Maximus Hillerdahl, medan Shawn Wang fick remi. Tyvärr fungerade inte färdtjänsten så Johan Edsmo var tvungen att lämna wo. Det blev också vår enda "förlust" i den matchen. Totalt blev det två segrar, en oavgjord och två förluster för vårt tredjelag som alltså spelade i div V.

Lite statistik: Bästa poängplockarna av våra 27 spelare blev:
1. Joel Eriksson 3p av fem spelade
2. Elias Zickerman 3p av sex
3. Kjell Karlebratt 3p av sju
3. Kaj Librand 3p av sju

Johan Estmo och Elias Zickerman representerade alla våra tre lag under säsongen

Deltog i alla sju ronderna:Förutom Kjell Karlebratt och Kaj Librand deltog Hugo Lindgrén och Kjell Karlén i alla ronderna

Nästa säsong börjar i oktober och då kommer vi självklart att ställa upp med så många lag vi klarar av (i skrivande stund lutar det åt tre kålltorpslag)

                                                                                             Per B
 

Seriespel 10 mars -19:
Det blev alltså två nya förluster för vårt första- och andralag. I sista ronden, som spelas sönd 24 mars avgörs det om vi kan vara kvar i resp div eller om det blir nerflyttning.
Kålltorp-Mark  2½-5½
Ännu en gång övermäktigt motstånd, men trots allt två vinster. Farivar Khosravi och Valentin Åkerberg vann båda mot betydligt högre rankade motståndare, medan Kaj Librand fixade en remi mot en orankad spelare på åttonde bordet. I sista ronden väntar Proletären i en s k ödesmatch....

Tanum-Kålltorp II 4½-3½
Knapp förlust efter en så lång resa! Matchen avgjordes vid bord 1, där jag hade vit mot Jarl Edgren från Tanum. Ställningen var då lika (3½-3½). Tyvärr låg jag då under med en pjäs men gjorde vad jag kunde för att få till en remi, men Jarl var för stark och genomskådade alla mina desperata försök...Vinsterna för oss togs av Kjell Kalén, Elias Zickerman (f.d. Norberg) och Joacim Preutz, medan Johan Granholm spelade remi....det var nära denna gång men nära skjuter som bekant ingen hare.... i sista ronden möter vi Hisingalliansen II, som befinner sig i den andra ändan av denna serietabell..
Stort tack till Johan och Jonas som var chaufförer på denna långresa.

Kålltorp III-Manhem XII 3-2                                                                   
Detta var vårt tredjelags första vinst i sin grupp, och det ger säkert inspiration inför slutronden, då de möter Hindås II. Matchen mot Manhem finns kommenterad på vår startsida                     Per Begström

 

Lag-DM 2019:
Femton lag kom till spel från nio olika klubbar. Schackcentrum fylls till brädden av schackspelare, och självklart höjer det spänningen. Lag-DM är ett roligt och viktigt inslag i det göteborgska schacklivet, även om de flesta av distriktets toppspelare inte är med.  Kålltorp ställde alltså upp med två lag, vilket innebar att tolv spelare skulle vara på plats varje måndagkväll i fem veckor. Det klarade vi utan någon lucka i lagen. Nog så viktigt för att en lag-turnering ska bli meningsfull. Det var f.ö. få wo som lämnades vilket är ett gott betyg till klubbarna. 
Inget av våra lag fick  någon framskjuten placering. Det mest positiva var 
väl att vi använde oss av hela 20 spelare på de fem ronderna.

Bäst resultat: Johan Granholm och Hugo Lindgrén som båda tog 3p på de fem ronderna

Mest partier: förutom Johan och Hugo L ställde Valentn Åkerberg och Elias Norberg upp i alla ronderna(båda tog 2p)

Roligaste vinsten: Tony Krantz är helt ny i klubben  och hoppade direkt in 
i lag-DMs sista rond....och vann! Bättre debut kan man ju inte önska sig och en fin reklam för vår verksamhet!                                    Per B
 

Seriespel rond 3 sönd 2 dec:

Manhem IV-Kålltorp I  3½-4½
Vinsten innebär att vi har en bra utgångspunkt inför resterande fyra ronder nästa år, och ett betryggande avstånd ner till de sista platserna. De tre vinnarna var Tommy Martinsson, Jakob Karlsson och Valentin Åkerberg, medan Joel Eriksson, Johan Granholm och Kjell Karlebratt stod för tre remier med avgörande betydelse.

Kålltorp II-Manhem V  2-6
Övermäktigt motstånd där Manhems spelare på åttonde och lägsta bordet hade ca 100 ratingpoäng över mig (Per) som satt på första. Två poäng fick vi i alla fall, och det mest glädjande var att vår debutant (medlem sedan en vecka tillbaka) Joacim Preutz vann sitt parti! Joacim behövs verkligen eftersom vi har ont om spelare att fylla våra tre lag. Även Johan Estmo är ny i klubben och gjorde en stark insats från sitt sjundebord, men det räckte denna gång inte mot en rutinerad manhemsspelare med ranking nära 1700. Två remier fick vi också via Per Bergström och Kaj Librand

Nolered II-Kålltorp III  4-1
Bara att konstatera att Nolered har mycket hög nivå på sina unga spelare! Två remier fick vi i alla fall via Elias Norberg (bord 2) och Shawn Wang (bord 3)

Efter tre ronder har två spelare deltagit i alla tre utan förlust : 
Kjell Karlebratt (två vinster och en remi) samt Kaj Librand (en vinst och två remier). Stort grattis till dem och nästa år väntar nya spännande utmaningar i seriespelet!                                                                  Per B


 

Kålltorp Open 25 november:

foto Bertil

Topp tre i Kålltorp Open...


Detta var alltså den nittonde upplaga av denna turnering, som alltså startade i en liten källarlokal på Virginsgatan. Sen dess har den spelats varje år den sista helgen i november. Sen flera år har denna tradition också förgyllts med ett prisbord med priser av vitt skilda slag: presentkort från lokala butiker (skänkta eller till reducerade priser), gåvor från medlemmar(Bertil skänkte bl a en burk lingonsylt som han plockat och tillagat själv), vinflaska från systemet (full pris!), skänkta böcker mm mm. De flesta kan alltså gå hem med ett pris som är värt mer än turneringsavgiften.....Årets upplaga samlade alltså åtta deltagare, vilket är mindre än på flera år. Detta kompenserades mer än väl av en spännande turnering som alltså avgjordes med ett "Hammageddonparti". Turneringen omfattade fem ronder och avgjordes med gruppspel (två grupper med fyra i varje) följt av finalspel med en A-grupp och en B-grupp. Jona Malm och Johan Granholm hamnade på samma päng i A-gruppen och då återstod bara det helt avgörande finalpartiet (bild finns på Hsitorik)
Slutställningen blev:
1. Jona Malm regerande kålltorpsmästare i snabbschack
2. Johan Granholm
3. Jakob Karlsson
4. Kjell Kalén
5. Johan Estmo
6. Per Bergström
7. Bertil Ekman
8. Joakim Preutz

Ett mått på  jämnheten i turneringen var Joakims kommentar: "Jag ledde ju med en hel pjäs över Johan Granholm (tvåa) men förlorade på tid!" Joakim var f.ö. den ende klubblöse i denna turnering, men valde att bli medlem direkt och kommer på söndag (2 dec) göra debut i seriespelet. En lyckad turnering och en ny medlem på köpet!                       
Till sist ett stort tack till vår eminente domare Kaj Librand samt Erica Ekholm, som skötte fiket på ett förtjäntfullt sätt!                Per B
 

Seriespel rond 1 21 okt -18:
Premiärer för seriespelet är alltid extra festliga och spännande. Vi, och Kålltorps Fritidsgård, stod som värdar för två matcher, där vårt förstalag skulle möta Bosna och vårt tredjelag Manhem XIV. En vecka innan fick vi reda på att Bosna inte fick vara med (pga obetalda skulder till Sv Schackförbund). Ett sent och tråkigt besked! Fanns det verkligen inte något annat lag som kunde ta deras plats?! 
Nåja! Tredjelaget var i alla fall taggat med två debutanter och förväntansfulla unga spelare... Kvällen före (vid 20-tiden) kommer nästa tråkiga besked. Manhem XIV har inga spelare alls som kan spela på premiären!!! Alla förberedelser förgäves och nu återstår bara för mig att ringa runt och meddela barn och föräldrar att det inte blir någon schackmatch i morgon......
Nåja, mässfall kan inträffa och (schack)livet går vidare för både mig och våra juniorer....Min fråga till berörd klubb: Varför anmäla ett lag till en serie om man inte har spelare som kan delta, och varför kommer återbudet så sent? 

Det blev alltså bara en match och den ägde rum på Fräntorps Folkets Hus

Kamraterna III - Kålltorp II 1½-6½

Meriterande seger för oss, där båda lagen bestod av en fin mix av äldre spelare och juniorer:

foto Per

Bertol Azimzadeh (t.h.) tog den första poängen efter övetygande spel från sitt femtebord. Bertol är ju rätt sparsmakad när det gäller att delta i olika schackturneringar, men han visade i detta parti att han har stor potential. Hans mattkombination med ett litet försynt bondedrag som mellandrag, höll hög klass. Övriga poäng (utöver dem som nämndes på startsidan) var i den ordning de blev klara Hugo Lindgrén, Kaj Librand och Kjell Karlebratt. Den ende som förlorade var Lars Ljungberg, men det var å andra sidan matchens längsta. Sist en eloge till Shawn Wang som inte fick någon motståndare, men väntade tåligt i en halvtimma innan han kunde skriva en 1:a i resultat listan.                                                                     Per B

 

Kålltorps-Blixten 2 juni -18:

Den elfte upplagan av denna blixtturnering ägde rum under en av de varmaste perioderna i vår landsända på över 100 år, men ett stort träd gav livgivande skugga åt alla tio deltagarna. Det blev en spännande turnering, med flera tänkbara vinnare. Efter sex av de nio ronderna hade Jona Malm full pott medan titelförsvararen Emanuel Lundgren hade en förlust mot Valentin Åkerberg i bagaget. På de avslutande tre ronderna tog Emanuel full pott (bl a vinst mot just Jona), medan Jona förlorade mot både Emanuel och turneringens trea Johan Granholm. Slutresultatet blev:
1. Emanuel Lundgren  8p/9
2. Jona Malm              7p
3. Johan Granholm      6½p
4. Jakob Karlsson        6p
5. Valentin Åkerberg    6p
6. Kjell Karlebratt        5p
7. Hugo Lindgrén         3p
8. Per Bergström        2½p
9. Magnus Wassén       1p
10.Daniel Boothe         0p

intressant kuriosa är väl att de fyra främsta hade samma placeringar i förra årets Kålltorps-Blixt.

foto Bertil Ekman

Alla 10 deltagarna samlade på en bild....
 

foto Bertil

...turneringens yngste deltagare (14 år) var Hugo Lindgrén, som debuterade i denna Blixtturnering. Han fick en flygande start och efter fyra ronder hade han tagit 3p, men sen blev det tvärstopp...ändå en mycket lovande debut av Hugo som självklart tillhör en av våra bästa juniorer.
En trivsam och spännande turnering blev det i alla fall och ett stort tack till alla inblandade och inte minst trädet som så tåligt skänkte oss den svalkande skuggan....                                                                 Per
 

Seriespel rond 7 (sista ronden):
Manhem IV-Kålltorp 4½-3½
Knapp förlust som ändå innebär att vi hamnade på sjätte plats med två lag bakom oss. Våra vinster kom på de tre översta borden genom Joel Eriksson, Tommy Martinsson och Jakob Karlsson medan halvan togs på fjärde bordet av Farivar Khosravi (Farivar menar att han borde vunnit med sin merbonde i slutspelet) 

Kålltorp II-Manhem VIII 5½-2½
Som sagt (se startsidan) en helt nödvändig seger för att inte bli nerflyttade. Vi fick väl lite hjälp på traven eftersom Manhems unga lag saknade en spelare och därmed 1-0 till oss när matchen startade och Daniel Boothe kunde vända på klacken och åka hem (det gjorde inget sa han för han hade en viktig tentamen på Chalmers framför sig). Våra vinster togs i tur och ordning av Linus Höglund, Magnus Wassén, Magnus Danielsson och Kjell Karlebratt samt Bertil Ekman, som satte en halv prick över i:et i denna viktiga match. När röken skingrats och tabellen blev synlig visade det sig att även lag II kom på sjätte plats med två lag bakom sig. 

Örgryte III-Kålltorp III 3-2
Samtliga fem matcher har slutat med samma jämna siffror för vårt tredjelag. Visserligen kom laget sist i sin div V-serie (en matchvinst o fyra förluster), men vårt juniorlag har verkligen kämpat väl och alla har varit på plats i samtliga ronder. Vinsterna denna rond togs av Elias Norberg (en lovande comeback!) och Maximus Hillerdahl. Hugo Lindgrén fick Arvin Rasti på sin lott på första-bordet. Arvin är ju en av Sveriges bästa juniorspelare, men Hugo gav honom rejält motstånd. Partiet varade i över 3 timmar, och Hugo vill gärna visa upp detta parti. Det ser ut att bli huvudnumret i taktiksalen på tisdag!

 

Seriespel rond 6:
Kålltorp - Manhem VI 7½-½
Manhem saknade tre spelare i sitt åttamannalag så vi ledde alltså med 3-0 innan matchen började. Inte optimalt för att det ska bli en spännande match! Om man räknar bort de tre wo-partierna så hade resultatet ändå blivit en komfortbel seger (4½-½). Detta innebär att vårt lag har goda chanser att klara sig kvar i div II inför sista ronden.

Manhem VII-Kålltorp II 5½-2½
Klar förlust men heder åt Kjell Kalén och Linus Höglund som vann sina partier och Magnus Danielson som fick remi på förstabordet. Tabell-läget för laget är sådant att det fodras minst oavgjort i den sista matchen mot Manhem VIII för att vi inte ska bli degraderade till div IV. Det kommer att bli en spännande söndag! 11 mars på Kålltorps Fritidsgård äger denna drabbning rum!

Kålltorp III-KamraternaIV 2-3
Matchen finns kommenterad på startsidan. Vårt tredjelag har under hela säsongen bestått av juniorer och flera av dem har här spelat sina första långpartier .                                                             Per
 

Seriespel rond 5:
Kålltorp -Majorna 1½-6½
Ännu en gång mötte vi övermäktigt motstånd mot ett lag, som är suverän etta i vår grupp, och är i praktiken klara för uppflyttning till div I. Laget bestod av åtta goa gubbar, som det är lätt att önska lycka till.
Väldigt roligt att Valentin Åkerberg tog vår enda vinst. Det vinnande draget i detta parti fanns som schackproblem på vår tisdagsträff den 6:e februari. Kaj Librand tog halvpoängaren.

Kamraterna IV-Kålltorp II  5-3
Magnus Danielsson
var ny ankare i vårt lag och det klarade han utmärkt och vann! Bertil Ekman på andrabordet och junioren Hugo Lindgrén tog våra andra två segrar

Nu återstår två ronder för lag I och II, och då står olika manhemslag med skiftande romerska tecken för motståndet, så vårt framtida öde hänger på resultaten i dessa möten....

 

Kålltorp Open 26 nov -17:
Den artonde upplagan av Kålltorp Open bjöd på många jämna och spänande partier. Bland de fjorton deltagarna fanns tre som någon gång vunnit denna turnering i snabbschack: Emanuel Lundgren, Jakob Karlsson och veteranen Alf Björsson. Det visade sig också att dessa tre herrar i högsta grad var inblandade i kampen om titeln. Zdenko Naglic lyckades spränga sig in i denna trio och blev tvåa. Hursomhelst en spännande och trivsam turnering där både hembakat och ett intressant och värdefullt prisbord höjde stämningen. Förutom alster från Knutens sygrupp fanns hemlagad lingonsylt (Bertil), schacklitteratur, en vinflaska, CD-skivor, en kålrot (!) från Amdals Odlingar och mycket mera att välja att ta med sig hem....

foto Bertil Ekman

Denna bild har fångat många av deltagarna och i centrum syns Emanuels möte mot Alf. Även huvudet på vår förträfflige domare Kaj Librand skymtar längst till vänster


Resultat Kålltorp Open 2017:

1.Emanuel Lundgren                 5p/5
2.Zdenko Naglic                        4
3.Jakob Karlsson                       3
4.Alf Björsson                           3
5.Rolf Peterson                         3
6.Johan Lönnroth                      3
7.Valentin Åkerberg                  2½
8.Per Bergström                       2½
9.Jona Malm                            2½
10.Johan Granholm                  2
11.Magnus Wassén                  2
12.Kjell Karlebratt                    1½
13.Oscar Olsson                       1
14.Hugo Lindgrén                     0
 

Seriespelet rond 2 den 12 nov -17:
För att fylla våra tre lag måste vi få fram 21 spelare. Det lyckades vi med denna gång också! Även våra motståndare kom med fulla lag så även denna rond var lyckad ur den synvinkeln. Våra 21 spelare var  i åldern 10 till 70+ vilket är en imponerande spridning. I schackets värld är det tyvärr rätt ont om kvinnliga deltagare. Denna rond var i alla fall en tjej med från oss:  11-åriga Ester Eriksson och för det är hon värd all respekt. Det är bara att hoppas att Ester och vi andra kan inspirera fler tjejer att vara med och representera vår klubb.  

Proletären-Kålltorp I  5½-2½
Liksom förra året rådde vi inte på proletärerna, trots att vi på papperet (rankingtalen!) var det bättre laget. Joel Eriksson fortsätter i alla fall sitt segertåg på förstabordet och tog ännu en meriterande vinst. Farivar Kosravi (ännu orankad!) vann också på ett övertygande sätt och kan bli något av en nyckelspelare för oss för att klara oss kvar i div II. Jakob Karlsson tog en halva mot den för oss så välkäde Rolf Peterson. Välkommen att delta i Kålltorp Open förresten! Inbjudan hittar du på annan plats på hemsidan!

Kålltorp II-Nolered 4½-3½
En riktigt spännande match mot ett härligt blandat Noleredslag med två kvinnliga deltagare. Våra två första vinster togs på de två sista borden av Daniel Boothe och Lars Ljungberg. Då stod det 2-2 och matchen var mycket oviss, men via segrar för Bertil Ekman och Johan Granholm tog vi ledningen med 4-2 och resten kan du se på startsidan.....

Kålltorp III-Nolered II 2-3
Nolered har ju en mycket vital ungdomsverksamhet under ledning av Mats Harrén och vann också i denna kraftmätning mellan två unga lag. Bertol Azimzadeh vann i alla fall från sitt förstabord, liksom Shawn Wang (bord 2). Shawn vann på ett mycket elegant sätt berättade Bertol för mig efteråt....

 

Seriespelet rond 1 den 22 okt -17:
Okej alla våra tre lag förlorade i premiäromgången, men det positiva var att vi  (21 spelare) och våra motståndare var på plats! Det blev alltså varken -vinster eller wo-förluster. Ur detta viktiga perspektiv var det en lyckad premiär. Sen tycker jag att det alltid blir festligt på Kålltorps Fritidsgård där vårt första- o tredjelag spelade. Gården ger en högtidlig inramning till schackspelet och Elisabeth Tingdal och Astrid Olsson ser till att vårt café håller högsta klass!

Kålltorp I-Örgryte II 2½-5½
Innan matchen sa Alf Björsson (min motståndare) att han gärna möter vem som helst i vårt lag utom Joel Eriksson, för han är hemskt jobbig att spela mot.
Alf har nog rätt och Joel var som sagt också den ende i vårt lag som vann sitt parti. Ja, Örgrytes andralag är fortfarande ett nummer för stort för oss, och hade genomgående betydligt högre rankingtal. Det blev ändå en spännande och länge oviss tillställning. Förutom Joels seger vid sitt förstabord fick vi också tre remier genom Magnus Danielsson och Valentin Åkerberg (vår talangfulle junior) och jag själv, som i matchens längsta parti fick remi mot självaste Alf. Den remin värderar jag högt! Alf är en mycket meriterad schackspelare och dessutom en mycket trevlig och rolig person.... 

Hisingsalliansen III-Kålltorp II 6½-1½
Tre remier fick laget med sig hem från sitt besök på Hisingen. De togs av Kjell Karlebratt (vid förstabordet), Kaj Librand och trettonårige Hugo Lindgrén. De mötte också ett starkt lag som verkar ha samlat ihop många bra spelare denna höst. Laget var betydligt vassare än det tredje-lag vi besegrade förra säsongen.

Kålltorp III-Manhem XIII 2-3
En spännande match där vår Bertol Azimzadeh vann från sitt förstabord och 10-årige Maximus Hillerdahl mattade sin motståndare efter ca 10 min.

                                                                           Per Bergström
 

Schack-SM i Stockholm 7-16juli 2017:
Uppemot 1000 personer från hela Sverige och i alla åldrar deltog i denna jätteturnering. Några av dem kom från Kålltorps Schacksällskap....

foto Bertil

...Joel Eriksson (t.h.) är just nu vår högst rankade spelare. Han deltog i en s.k. weekend-turnering som omfattade fem ronder och 12 deltagare. Joel kom på en mycket hedrande tredjeplats. I bakgrunden syns Hindås starkaste spelare Jonas Nyström (närmast Joel) som alltså deltog i samma grupp....
 

foto Bertil

...även Tommy Martinsson (t.h.) deltog i denna grupp. Han vann två och förlorade tre och kom lite längre ner i resultatlistan än Joel och Jonas...
 

foto Bertil

...partiet mellan Per Bergström, Kålltorp och Anna Lindgren, Lunds ASK blev en rysare på över fyra timmars spel. Då vann Anna efter att både legat under med två-tre bönder och haft betydligt mindre tid, men det var ändå hon som hela tiden hade intiativet...ett intressant och spännande parti som jag gärna visar upp. Även Per (jag själv!) deltog i en s.k. weekendturnering och jag kom på fjärde plats av de tolv deltagarna. Anna kom tvåa....
 

foto Maria

....sjätte deltagaren från vår klubb var Maximus Hillerdahl. Eftersom det var mobilförbud inne i spellokalen (Eriksdalshallen), finns det ingen turneringsbild på honom. Däremot har mamma Maria tagit en bild på Maximus och hans bror Cornelis. Klokt att passa på med andra aktiviteter när man besöker huvudstan! Maximus verkade nöjd med sin SM-debut, som resulterade i fem vinster, en remi och fem förluster. Maximus deltog i den yngsta gruppen.
Bertil Ekman stod trots allt för den största prestationen av kålltorpsspelarna med sin turneringsvnist. Per                                                                                                                                                                                                                                                  


Kålltorps-Blixten 3 juli -17:  
                                                                         

foto Bertil

Johan Granholmn stegar fram för att hämta sitt välförtjänta tredjepris. Domaren Kaj Librand t.v. har järnkoll på att det är rätt gubbe som går fram. Detta var den tionde upplagan av Kålltorps-Blixten. Det är ett trevligt arrangemang med bra organisation och därtill ett utmärkt café. Tyvärr är vi sämre på att göra reklam för våra turneringar. Nio deltog i denna upplaga och det är det minsta antalet på flera år!  Målsättningen nästa år är att dubblera antalet spelare!

foto Bertil

Emnuel Lundgren (t.h.) vann alltså Blixtturneringen i överlägsen stil (se resultatlistan nedan). men i partiet mot Valentin Åkerberg (t.v.) var han rejält illa ute. Förstora bilden genom att klicka! Då ser du att Emanuel ligger under med en hel pjäs och därtill har ont om tid. Emanuel redde dock upp det hela och vann ett dramatiskt slutspel genom att Valentins tid tog slut. Emanuel var en värdig mästare men juniorspelaren Valentin har ju framtiden för sig...
 

foto Bertil

Johan Granholm (t.v.) och Jona Malm var väl de stora positiva överraskningarna och fick båda topp-placeringar. I den femte ronden möttes de och det var Jona som till slut vann från denna chansrika och jämna ställning.

Resultat Kålltorps-Blixten:
1. Emanuel Lundgren 9p av 9
2. Jona Malm                7p
3. Johan Granholm        6p
4. Jakob Karlsson          5p
5. Magnus Wassén        4p
6. Kjell Karlebratt          4p
7. Claes Brauer            3½p
8. Valentin Åkerberg     3½p
9. Per Bergström           3p 
 

Seriespel rond 6 för KSS I o II:

Proletären-Kålltorp 4½-3½
Alla våra matcher i denna serie har varit mycket jämna och ovissa in i det sista, så matchen mot Proletären följde mönstret! Joel Eriksson och Jakob Karlsson var liksom förra ronden dom enda som vann sina partier, medan Magnus Danielsson, Kjell Karlebratt och Johan Granholm stod för remierna. Enligt Jakob var de tre remipartierna väldigt ovissa in i det sista och kunde ha slutat med både vinster och förluster. Så spänning har verkligen vårt förstalag lyckats skapa i sina matcher!

Kålltorp II-Manhem VI 1½-6½
En klar och egentligen väntad förlust mot ett starkt Manhemslag som har vittring på seriesegern. Vår stora positiva överraskning var ändå Valentin Åkerberg som tog vår enda vinst mot en spelare med betydligt högre ranking. Till saken hör att Valentin hade försovit sig (jag ringde mindre än en kvart innan matchstart och väckte honom), men var ändå på plats nån minut innan kl 10. Hans parti varade längst och var av mycket hög kvalité. Verkligen värd att visa upp på tisdag! Farivar Khosravi tog en mycket tidig remi.
                                                                                               Per
 

Seriespel rond 5 för våra tre lag den 5 feb -17:

Kålltorp-Manhem V: 4-4
Jämn och spännande match som lutade mot seger för Kålltorp. Vi ledde med 1-0 innan matchen startade (Manhem kom med en man kort) och efter tre avslutade partier med 3-1 efter segrar av Jakob Karlsson och Joel Eriksson hägrade en ny vinst för Kålltorp. På de återastående fyra partierna fick tyvärr bara Kålltorp med sig två remier (en rejäl bortsättning omvandlade en vinstställning till förlust) genom Jona Malm och Tommy Martinsson. En riktig nagelbitare att följa för oss som tittade på!

Manhem VII-Kålltorp II: 3-5
Manhem kom med ett ungdomligt reservlag som normalt spelar i div VI. Med tanke på det bjöd hemmalaget på oväntat bra motstånd. Detta var tredje raka segern för vårt andralag, som nu verkar definitivt ha klarat nytt kontrakt i div III. Imponerande vändning efter en katastrofal inledning på serien (förlust med 8-0 i premiäromgången)!
 

Kålltorp III-Manhem XII: 2-3

foto Per
Kålltorp III har radat upp knappa förluster (fyra i rad) och detta var den avslutande ronden i div V. Det innebär att laget hamnade sist i tabellen. Vårt ungdomslag har verkligen bjudit upp till spännande matcher och den sista var oviss in i det sista. Enda vinsten i denna rond tog Ida Rizvanovic (bilden) vid tredje bordet. Ett verkligt spännande parti där Ida kunde hålla ihop den öppna och chansrika stälning som uppkom och till slut matta sin motståndare. Jag har följt många av Idas partier och jag menar bestämt: Detta var Idas bästa parti i hennes treåriga schackkarriär! Valentin Åkerberg och Shawn Wang fixade en poäng genom att båda spela remi. Lasse Ljungberg (17 år) gjorde debut i vår klubb och spelade därtill sitt livs första tävlingsparti. Hoppas han kommer att trivas hos oss!                                               Per B
 

Seriespel rond 4 för våra tre lag:

foto Bertil Ekman

Per Bergström och Jonas Nyström (Hindås) stångas vid förstabordet. Det blev ett långt och spännande parti som slutade med remi.
 

Mark - Kålltorp:  4-4
Sista svåra bortamatchen - både vad gäller spelstyrka och logistik - är därmed avklarad! Resultatet av dessa tre matcher har varit över förväntan med en vinst, en oavgjord och en (knapp!) förlust! Poängplockarna mot Mark blev alltså Joel Eriksson (mäktig svit av vinster!), Jakob Karlsson och Johan Granholm som vann sina partier medan Tommy Martinsson (förstabordet!) och Jona Malm spelade remi. Enda komentar jag fått var från Jona som var besviken att han inte vann..... När tre ronder återstår ligger Kålltorp en poäng efter ledande Mark! Nu gäller sportklyschan att ta en match i taget så får vi se vart det leder!

Kålltorp II - Hindås: 5-3
Överraskande vinst mot ett lag,som är betydligt högre rankade än oss! Det blev en verkligt spännande match, som inte avgjordes förrän i sista partiet, där Kjell Kalén lyckades få en bonde i mål och därmed fastställa slutresultatet. Vi tog ledningen med 2-0 genom två relativt lätta vinster för Farivar Khosravi och Linus Höglund. Matchen vände och efter ytterligare två partier var ställningen 2-2. Då vann Björn Johansson väldigt abrupt efter en dundertabbe av hans motståndare och därmed återtog Kålltorp ledningen. Sedan avslutades mitt och Kaj Librands partier som båda slutade med remi och då återstod som sagt bara Kjells parti! Det känns som vårt andralag är på säker mark att undgå nedflyttning men självklart ska vi försöka förbättra vår tabellposition på de återstående ronderna.

Manhem XII - Kålltorp III: 3½-1½
Vi mötte det klart bästa Manhemslaget i denna division! Poängen togs av Bertol Azimzadeh (vinst) och Shawn Wang (remi). En match är kvar i denna div V-grupp.                                      
                                                             Per Bergström
 

Lag-DM jan-feb -17:

Lag-DM har i år samlat 12 lag. Kålltorp ställer upp med två men i år med endast medlemmar. Lag-DM är en spännande och rolig inledning på schackåret där man kan träffa och möta spelare från flera olika göteborgsklubbar. Årets upplaga har lockat sex klubbar där hälften av lagen kommer från Manhem.
Rond 1:
Kålltorp I - Manhem VI  4½-1½
Väntad vinst men ändå tufft motstånd från Manhems sista lag i denna turnering. Vår enda förlust stod jag sjäv för efter ett långt (50 drag) och ovisst parti. All heder till min orankade motståndare!
Kålltorp II - Manhem III 3-3
Överraskande bra resultat för oss eftersom vi hade betydligt lägre ranking vid varje bord. Den stora positiva överraskningen var självklart 13-årige Valentin Åkerberg som lyckades vinna en mycket meriterande seger från sitt förstabord. Även Kjell Karlebratt tog en fullpoängare, och sist men inte minst vann Bertil Ekman ett långt och spännande parti där han avgjorde med en bonde som gick i mål. Därmed fick Kålltorp de tre poäng som ju krävs för oavgjort i en lagtävling med sex spelare i varje lag.
                                                                                   Per B

 

Seriespel rond 3 för våra tre lag spelades sönd 4 dec -16:

Uddebo-KSS I:  3-5
Efter fem avslutade partier ledde vi med 3-2 efter vinster av Kjell Karlebratt och Björn Johansson samt remi för Tommy Martinsson och Johan Granholm. Efter det avgjordes matchen av Jakob Karlsson och Joel Eriksson, som vann sina partier nästan samtidigt. Därmed var det åttonde partiet betydelselöst (förlust för Jona Malm) för utgången. Imponerande av Joel som därmed vunnit samtliga tre seriematcher under hösten och därtill hunnit med att bli KM-mästare genom att även där vinna samtliga partier. Det ser ljust ut för vårt förstalag, som dels ligger på övre halvan och att poängen droppar in även från de lägre borden, vilket tyder på att vi har ett jämnt och slagkraftigt lag över hela linjen.

Kålltorp II - Hisingsalliansen III: 4½-3½
Hisingslaget kom med en man kort så Kaj Librand kunde håva in en vinst helt gratis. Poängen togs annars på de fyra översta borden efter vinster av i tur och ordning Farivar Khosravi, Per Bergström och Kjell Kalén. Sedan satte Magnus Danielsson spiken i kistan genom att få ett positivt svar på sitt remierbjudande vid andra bordet. Då återstod två  partier,som inte kunde rubba våran vinst, men som båda blev förlust. En viktig seger för laget som därmed tog sina första poäng och chansen och målsättningen att hänga kvar i div III ökade betydligt.

Manhem XI - KSS III: 3-2
Ännu en knapp förlust för detta ungdomslag. Denna gång via tre relativt snabba förluster vid de tre nedersta borden. Bertol Azimzadeh (bord 2) och Valentin Åkerberg (bord 1) kunde i alla fall snygga till siffrorna genom två meriterande vinstpartier. Förlusten är verkligen inget att sörja över utan våra tuffa juniorer har verkligen framtiden för sig (fyra av dem är mellan 12 och 13 år)!
                                                                                Per
 

Kålltorp Open 27 nov -16:
Fjorton spelare kom till start och fyra av dem tillhörde andra klubbar än vår.
Det blev alltså de båda dalkarlarna Tommy Wickström och Linus Eriksson som tog kommandot i den femrondiga turneringen. De vann över alla, utom varann (remi). Särskiljningen blev ett Amageddonparti, där Linus vann lottningen och valde vitt (betänketid fem min men krav att vinna), medan Tommy alltså fick svart (betänketid 4 min men remi räcker för vinst). Tommy vann det brutala partiet (Linus tid tog slut) där pjäserna påminde om fotbollsspelare i slutspelet (spelarna lämnade planen i accelererande takt!). Tommy är därmed regerande kålltorpsmästare i snabbschack!
Den stora positiva överraskningen för vår klubb var 13-årige Valentin Åkerberg som blev fyra.
För avgående mästaren Jakob Karlsson gick det tyngre och han slutade på en för honom blygsam sjunde placering. Det är små marginaler i så korta partier!
Ett stort tack till domaren Kaj Librand, fotografen Bertil Ekman samt Astrid Olsson som skötte cafeét!
Prisbordet var som vanlgt välfyllt med gåvor och inköp till rabattpris från vitt skilda håll. Som vinnare fickTommy Wickström välja först bland priserna. Han valde en grytlapp som stickats av Mik-Knutens sy- och stickförening (se startsidan). Ett bra val som jag tror kommer att uppskattas av damerna i denna grupp!                        Per

Resultat Kålltorp Open 27 nov -16:
1. Tommy Wickström (Manhem)             4½p
2. Linus Eriksson       (klubblös)                4½p
3. Tommy Martinsson                              3½p
4. Valentin Åkerberg                               3p
5. Claes Brauer        (Manhem)                 3p
6. Johan Lönnroth    (Manhem)                 3p
7. Jakob Karlsson                                   2½p
8. Johan Granholm                                  2½p
9. Per Bergström                                    2½p
10.Kjell Karlebratt                                   2p
11.Magnus Wassén                                 2p
12.Linus Höglund                                   1p
13.Hugo Lindgren                                   1p
14.Farivar Khosravi (utgick efter två ronder) 0p

 

Seriespel rond 2 för våra tre lag:

KSS I-Varberg: 4½-3½
Matchen var väl inte så jämn som siffrorna visar. Varberg kom med två man kort och därmed ledde KSS med 2-0 innan matchen började. Emil Regnsröm drygade sedan ut ledningen till 3-0 genom en tidig och relativt lättvunnen vinst. När sedan även Joel Eriksson vann sitt parti behövdes bara en remi för att säkra matchsegern. De fyra återstående partierna såg alla väldigt jämna ut. Det blev Magnus Wassén som stod för den avgörande remin (det såg ut att vara stenremi rätt länge) och därmed bärga segern för KSS.De återstående tre partierna förlorade faktiskt KSS.  Jakob Karlsson kunde få en halva genom remischackar, men valde istället att gå på vinst vilket straffade sig. Jakob är lagledare och hade självklart situationen klar för sig när han nobbade remischackarna. En viktig vinst för oss och stärker vår målsättning att hålla oss kvar i div II!

Hisingsalliansen II-Kålltorp II: 4½-3½
Matchen utvecklades till en verklig rysare, och när ett parti återstod var ställningen 3½-3½. I avslutningspartiet hade Björn Johansson bonde under i ett löparslutspel och försökte få remi,men hans motståndare ville till varje pris vinna. Partiet krävde ett extra protokoll för att få allt noterat, och efter över 100 drag fick Björn ge sig och KSS II förlorade matchen.
Våra poäng togs genom vinster av Kaj Librand och Daniel Boothe medan Magnus Danielsson (förstabordet!), Valentin Åkerberg och Bertil Ekman spelade remi. Hedersam förlust mot ett mycket starkt lag (trodde lite pessimistiskt på en ny storförlust).

KSS III-Länsmansgården I: 2-3
Även i denna match var det sista partiet helt avgörande och nu var det 13-åriga Ida Rizvanovic som spelade för KSS och mötte Länsmansgårdens nestor Jan-Erik Björklund. Ida hade under en stor del av partiet ett visst övertag, men Jan-Erik knappade in och i tornslutspel med vardera tre bönder såg det helt jämnt ut. Idas remierbjudanden lockade inte Jan-Erik, utan efter dryga 60 drag satte han Ida matt. En strong insats av Ida som verkligen bjöd upp till kamp mot en gammal schackräv som enl egen utsaga har haft över 1600 i rankig! Kålltorps vinster stod David Bååw och Shawn Wang (Shawns andra raka vinst i seriespelet!) för.

 

Seriespel rond 1 för våra tre lag:

Värnamo-KSS I: 4½-3½
En svår bortamatch med tågresor (säkert en trevlig resa!) och en man kort! Trots förlusten tror jag att vårt stolta föstalag kommer att klara sig bättre detta år än förra säsongen! Matchen avgjordes vid första bordet som var sista paret ut. Tommy Martinsson förlorade detta slutspel och därmed matchen. Våra poäng fick vi genom vinster för Joel Eriksson, Johan Granholm och Jona Malm medan Jakob Karlsson spelade remi.

KSS II-Göteborgs SS: 0-8
Trots denna svidande och maximala förlust var det ett roligt och spännande möte med flera jämna och ovissa partier. GSS hade ett starkt lag som ju vann denna division förra säsongen, men valde att inte gå upp en div (till div II). Är nog aspirant att vinna i år också! Vi får kämpa vidare i vårt andralag och hoppas på en ljusare framtid.... sen var vi ju en man kort också....Vad hade hänt om vi varit fullt lag?! Sen fick vi mycket beröm för vårt arrangemang av GSS´mannar!

Hindås II-KSS III: 2-3
Enda vinsten i seriespelet stod våra tuffa juniorer för (mellan 12 och 14 år). Alltid spännande drabbningar när vi möter Hindås, där resultatet varit 3-2 (eller tvärtom) de tre gånger vi möts i seriespelet. Vinsterna stod Valentin Åkerberg på första bordet samt Shawn Wang och Love Stenersen för. Särskilt roligt att Love vann, som ju gjort comeback i höst. Han kommer definitivt att höja nivån och konkurrensen bland våra juniorspelare!

 

Kålltorps-Blixten 4 juni -16:
En vecka innan turneringen var antalet intresserade närmare tjugo stycken. Det blev till slut tio som mötte upp på Kålltorps Fritidsgård. Värmen och den plötsliga sommaren gjorde nog att många ändrade planer denna soliga lördag. Turneringen ägde alltså rum utomhus i anslutning till Fritidsgården.. Tyvärr inte under "Ekens Krona", som jag planerat. Det pampiga och vackra trädet var rejält stympat och oförmöget att ge skugga och skänka atmosför till vår turnering.Varför detta övergrepp undrar man?!
Det blev i alla fall en spännande turneringar med svängiga partier och smärtsamma och överraskande vändningar som ju utmärker en Blixt-turnering. Under turneringens gång framstod Jakob Karlsson och Emanuel Lundgren, som de hetaste kandidaterna att vinna. I den åttonde och näst sista ronden möttes de. Då hade Jakob fördel (en halva mer), men Emanuel visade här mästartakter och vann detta viktiga parti och avslutade med att vinna även sista ronden....
 

foto Bertil Ekman

...översiktsbild på detta försommardrama....
 

foto Bertil Ekman

...Joel Eriksson möter Valentin Åkerberg. Joel trivs på våra turneringar och sprider både skratt och humor mellan ronderna. Detta partiet förlorade Valentin, men han kan ändå känna sig stolt, eftersom han var den ende spelaren som lyckades besegra självaste Blixt-kungen Emanuel. Valentin är ju klubbens "comeing man". I denna turnering hade han verkligen möjlighet att ta minst ett par poäng till, men marginalerna och orutinen gjorde att han förlorade dessa partierna.                                  Per B

Resultatlista: 1.Emanuel Lundgren  8p/9
                    2. Jakob Karlsson      7½p              
                    3. Joel Eriksson        6p
                    4. Johan Åhlund       6p
                    5.Kjell Karlebratt      5p
                    6. Per Bergström     3½p
                    7. Magnus Wassén   3p
                    8. Björn Johansson   3p
                    9. Valentin Åkerberg  3p
                   10. Daniel Boothe       0p

 

Kålltorp II - Hindås 2-3 
Matchen inleddes med en tyst minut för att hedra Magnus Conradi, som så tragiskt har lämnat oss. Det blev en verklig kraftmätning mot Hindås, som var tvungna att vinna denna match för att bli seriesegrare. Alla partier blev både jämna och ovissa, och Hindås vinst satt verkligen hårt inne! Emil Regnström lyckades få remi vid första bordet, där han mötte Jonas Nyström(rankingtal över 1900). Emil blev rejält tillbakapressad, men Jonas lyckades inte hitta någon vinnande avslutning. Strong insats av Emil! Det blev däremot vinst vid bord 2, där jag själv (Per Bergström)     spelade.Den vinsten får jag tacka min vita Amazon för! Hon rodde nästan ensam hem den fullpoängaren. Under första halvan av partiet provocerade hon den svarta kungafamiljen, på ett alltmer närgånget sätt och andra halvlek ägnade hon sig åt att härja bland de svarta bönderna, offra sig två gånger och återuppstå lika många gånger. Då gav den helt utmattade svarte kejsaren upp då han förstod att en tredje vit dam skulle återuppstå... Partiet vid bord 3 mellan Jan Lindberg (Hindås) och Bertil Ekman blev ändå det mest dramatiska och helt avgörande. Bertil stod på klar vinst (hel pjäs över och bättre ställning), men med akut tidsbrist. Efter att klockorna stannades för att kontrollera hur många drag det var kvar till tidskontollen, visade det sig att de hade fyra drag till 40-gränsen, och Bertil hade 18 sekunder kvar. I den något förvirrade och stressade situation som sedan uppstod, dröjde Bertil ett par sekunder att trycka på klockan. När ett drag kvarstod tog tiden slut för honom! Magnus Wassén fick remi vid bord 4 i ett jämnt parti, som slutade att de båda hade var sin likafärgad löpare och hans motståndare en ensam bonde. Vid femte bordet förlorade Linus Höglund  ett jämt parti, där hans motståndare lyckades få en merbonde som inte gick att stoppa.
                                                                                          

foto Per B

Fotboll kallas ibland för "det gröna fältets schack". Denna bild illustrerar kanske detta talesätt, där Magnus Conradi möter Joel Hugo i IFK Hindås klubbstuga

loading...