miklogga

Kålltorp kan - vårt eget musikcafé

Folkmusik, spanskt och klassiskt på Kålltorp kan fredag 10 februari

Dessa tre musikaliska konstellationer kommer att bjuda på sin musik på nästa Kålltorp kan:

Wood/Mänd/Moberg: En internationell folkmusiktrio som består av Magnus Wood (DK), Regina Mänd (EST) och Lisa Moberg (SE), en elbas och två fioler. En ovanlig och spännande sättning i folkmusiksammanhang där elbasens medverkan både vidgar och fördjupar traditionen.

Joan Peiro Aznar, skicklig gitarrist, som en del hört tidigare. Nu tar han med er på en musikalisk resa genom Spanien och besöker bl a Andalusien, Katalonien och Valencia.

Pianisten Anto Banušić får ni höra tillsammans med sopranen Sandra Wettergren, som studerar masterprogrammet på Högskolan för scen och musik, där också Anto studerar. Ni får höra sånger av Schubert, Schumann, Debussy och Bellini.
 

Fredagen den 10 februari kl 18.00

Plats: Råstensgatan 4

Entré: 70 kr, fika ingår.

Varmt välkomna /MiK, Människan i Kålltorp

 

Två duor, en drömorkester och fullt hus i november

Det var fullt hus på Kålltorp kan i november! Som vanligt var det blandade inslag från när och fjärran. Vi fick återigen lyssna till den fina sångerskan Åsa Lindstrand och hennes duktige gitarrist Fredrik Håkansson, som dessutom debuterade som sångare.

Sedan kom Duo Fabula det vill säga Nina Gregorjeva och Jana Langenbruch, som förtrollade publiken med låtar på flöjt och harpa. Dessutom fick vi ett smakprov på låtar från den senaste skivan Äckligt bra.

Dream Orchestra avslutade kvällen. En sångerska med orkester bjöd på låtar, moderna och traditionella, från Afghanistan. En annorlunda och spännande musikupplevelse.


Kort om Kålltorp kan: Några fredagar per säsong träffas vi och lyssnar på levande musik av olika slag; folkmusik från olika länder, blues, visor, jazz… Det är körer, grupper, enskilda, ensembler som skapar musik av många skilda slag. Märk väl att man inte måste vara kålltorpsbo för att uppträda eller lyssna – det räcker men att man gillar levande musik och trevligt sällskap.

Välkomna till Kålltorp kan, vårt musikcafé. Oftast är det på fredagar kl 18.00 på Råstensgatan 4. Entré: 70 kr. Fika ingår. Ta med grannar och vänner!
 

En mångfald av musik i oktober

Höstens första Kålltorp kan bjöd på musik från när och fjärran. Närmast rent geografiskt var Sunflower Street Bluegrass Band (gissa vilken gata de bor på!) som gjorde sin debut just den här kvällen. Sedan kom en verklig virtuos på violin, Jeremija Bundalo, från Kroatien. Han spelade klassisk musik, folkmusik från Makedonien och dessutom egna improvisationer. Avslutade kvällen gjorde Burek duo, en samspelt duo på cello och oud, som bjöd på musik med rötter området kring Medelhavet.
 

Musik- och lyrikföreställning om barndomens utsatthet i maj

Den 13 maj gästades Kålltorp kan av Johan Melander, barnpsykolog och forskare som en del kanske mött som ungdomstränare i Qviding. Han gav en mycket personlig föreställning utifrån egna och andras erfarenheter av barndomens utsatthet. Musiken gick som en röd tråd genom framförandet. De tre senaste åren har han åkt landet runt med sin musik- och lyrikföreställning och uppträtt både på klubbar och teatrar och nu fick vi i Kålltorp chansen att lyssna och uppleva.
 

Klassisk afton i april
 
April is in my Mistress' face hette föreställningen som framfördes av kammarkören Mikaeli sångare och Göteborgs gambagrupp. Det bjöds på musik från en glansperiod i musikhistorien – från England under drottning Elisabet I.

Inledningsvis blev det ett avsnitt klassisk spansk gitarr med Joan Peiro Aznar, som trogna Kålltorp kan-besökare mött tidigare. Musiken var bl a tonsättaren Tàrrega som ofta omnämns  som upphovsmannen till det moderna sättet att spela klassisk gitarr.

Mikaeli sångare har funnits över 50 år och repertoaren omfattar både modern och klassisk musik. Här blev det alltså äldre musik av tonsättare som William Byrd, Thomas Morley och Henrik VIII.

Vi fick också lyssna till instrumentet gamba, som var vanligt mellan 1500- och 1700-talen. Trots likheter med dagens violin finns det ingen släktskap mellan instrumenten.
 

Triss i trior i mars

Fredagen den 4 mars bjöds det på Triss i trior – alltså tre triogrupper med helt olika slags musik.

Den första trion bestodav Zacharias Moerk-Jensen, Anto Banusic och Gabriel Garcia. De går på musikhögskolan och framförde sitt kammarmusikprojekt för piano, violin och cello. Det blev Schuberts första pianotrio som vi fick lyssna till.

Scarlett & blue är en mångfacetterad trio med många års erfarenhet av musicerande. Färgerna i namnet representerar den variation av känslor som finns i musiken; från det vilda, riviga som i Scarlet (scharlakansröd/karmin), till det lugna, melankoliska i blue (blå). Gruppen spelade musik från olika världsdelar men tonvikten låg på musik från Sverige, Irland/Skottland och Latinamerika. Scarlett & blue består av Staffan Andersson, Carina Eriksson och Birgitta Strandberg.

Avslutningsvis kom Milou Bonde med bandet Locomotors. Det blev svängig och fartfylld bluegrass från sydöstra USA, närmare bestämt från Appalachernas skogiga berg och djupa dalar. Locomotors består av tre drivna musiker, som spelade svängig musik med ordentligt ös.
 

Höstvisor blandat med mexikansk musik och cajunmusik i november

Fredagen den 19 november 2021 bjöds det på musik av olika slag. Först ut var Eva Olivia Samuelsson och Ann-Britt Sedig. En trivsam duo med lång erfarenhet av att spela och sjunga tillsammans. Det blev en blandad viskompott med lite höstkänsla. 

Nästa grupp hette Trio Chipotles som sjöng och spelade mexikansk folkmusik. Det blev alltså Musica Mexicana med hjärta för den mexikanska traditionen, kryddad med toner och intensitet som i mexikansk chili chipotle. En färgsprakande föreställning! Gruppen består av Carina Eriksson, Staffan Andersson och Emil Pernblad.

Slutligen mötte vi Alligator Gumbo med svängig cajunmusik från Louisiana. Gruppen har haft två skivor som båda vunnit första pris för bästa cajunplatta inspelad utanför Louisiana. Medryckande, rytmiskt och oförglömligt. Alligator Gumbo kom med begränsad sättning och vi träffar Thor Ahlgren, Fred Sörensson, Leif Eriksson och Björn Petersson.
 
Inger Olsson, Christel Olsson-Lindstrand och Peter Hellan i Los quatro muleros Inger Olsson, Christel Olsson-Lindstrand och Peter Hellan i Los quatro muleros
Spansk och latinamerikansk musik i september

Fredagen den 24 september var Kålltorp kan äntligen tillbaka och då kunde publiken avnjuta musik av de båda banden Los quatro muleros och Aayaam. Mulåsnedrivarna som under kvällen bara var tre, bjöd på låtar från Spanien och Latinamerika till glädje för publiken och de många spansktalande åskådare som kommit till Kålltorp kan. Juan Peiro Aznar och hans grupp Aayaam med medlemmar från Indien, Palestina och Sverige var fantastiskt samspelta och deras musik hade lånat influenser från olika världsdelar.


 
Quartetto Pianissimo Quartetto Pianissimo

Opera i Renströmska parken
Sista söndagen i augusti 2020 flyttade Kålltorp kan ut sina bopålar till
Renströmska parken. I den vackra trädgården bjöd
Quartetto Pianissimo på en omväxlande och inspirerande föreställning med ett program om kompositörer och kända musikstycken ur operans värld.

Det blev en förtrollande vacker sensommareftermiddag med så många besökare som man ju fick ha i coronatiderna – alltså 50 stycken.


Kålltorp kan har funnits i flera år. Nedan följer en kavalkad av bilder från olika fredagskvällar...

Det var knôkat på Knuten när tre olika musikgrupper framförde musik inspirerad av folkmusik från Grekland, Sverige och Irland. Kvalitén var hög och publiken var med på noterna genom att sjunga med och klappa takten och visa sin uppskattning med långa värmande applåder. Nedan en liten bildkavalkad:

Fotograf: Bertil Ekman
 

Bellmanprogramet: Gitarristen Joan Peiro Aznar och Husbandet sjunger visor av Lasse Dahlkvist

Dessa bilder är tagna av Homayoun Haghighi.