miklogga

Kålltorp kan - vårt eget musikcafé

Höstvisor blandat med mexikansk musik och cajunmusik fredag 19 november

Fredagen den 19 november kl 18.00 träffas vi på Råstensgatan 4. Som vanligt blir det musik av olika slag och först ut är Eva Olivia Samuelsson och Ann-Britt Sedig. En trivsam duo med lång erfarenhet av att spela och sjunga tillsammans. Det blir en blandad viskompott med lite höstkänsla. 

Nästa grupp heter Trio Chipotles som sjunger och spelar mexikansk folkmusik. Det blir alltså Musica Mexicana med hjärta för den mexikanska traditionen, kryddad med toner och intensitet som i mexikansk chili chipotle. En färgsprakande föreställning! Gruppen består av Carina Eriksson, Staffan Andersson och Emil Pernblad.

Slutligen möter vi Alligator Gumbo med svängig cajunmusik från Louisiana. Gruppen har haft två skivor som båda vunnit första pris för bästa cajunplatta inspelad utanför Louisiana. Medryckande, rytmiskt och oförglömligt. Vi lovar att det blir svårt att sitta still. Alligator Gumbo kommer med begränsad sättning och vi träffar Thor Ahlgren, Fred Sörensson, Leif Eriksson och Björn Petersson.

Entré: 50 kr. Fika ingår.


Kort om Kålltorp kan: Några fredagar per säsong träffas vi och lyssnar på levande musik av olika slag; folkmusik från olika länder, blues, visor, jazz… Det är körer, grupper, enskilda, ensembler som skapar musik av många skilda slag. Märk väl att man inte måste vara kålltorpsbo för att uppträda eller lyssna – det räcker men att man gillar levande musik och trevligt sällskap.
 
Inger Olsson, Christel Olsson-Lindstrand och Peter Hellan i Los quatro muleros Inger Olsson, Christel Olsson-Lindstrand och Peter Hellan i Los quatro muleros
Spansk och latinamerikansk musik i september
Fredagen den 24 september var Kålltorp kan äntligen tillbaka och då kunde publiken avnjuta musik av de båda banden Los quatro muleros och Aayaam. Mulåsnedrivarna som under kvällen bara var tre, bjöd på låtar från Spanien och Latinamerika till glädje för publiken och de många spansktalande åskådare som kommit till Kålltorp kan. Juan Peiro Aznar och hans grupp Aayaam med medlemmar från Indien, Palestina och Sverige var fantastiskt samspelta och deras musik hade lånat influenser från olika världsdelar.


 
Quartetto Pianissimo Quartetto Pianissimo

Opera i Renströmska parken
Sista söndagen i augusti 2020 flyttade Kålltorp kan ut sina bopålar till
Renströmska parken. I den vackra trädgården bjöd
Quartetto Pianissimo på en omväxlande och inspirerande föreställning med ett program om kompositörer och kända musikstycken ur operans värld.

Det blev en förtrollande vacker sensommareftermiddag med så många besökare som man ju fick ha i coronatiderna – alltså 50 stycken.


Kålltorp kan har funnits i flera år. Nedan följer en kavalkad av bilder från olika fredagskvällar...

Det var knôkat på Knuten när tre olika musikgrupper framförde musik inspirerad av folkmusik från Grekland, Sverige och Irland. Kvalitén var hög och publiken var med på noterna genom att sjunga med och klappa takten och visa sin uppskattning med långa värmande applåder. Nedan en liten bildkavalkad:

Fotograf: Bertil Ekman
 

Bellmanprogramet: Gitarristen Joan Peiro Aznar och Husbandet sjunger visor av Lasse Dahlkvist

Dessa bilder är tagna av Homayoun Haghighi.