miklogga

Sid II - Ungdomsschack

Juniorallsvenskan 24-25 november -18:

foto Peter L

Kålltorps juniorlag i aktion i Limhamns Folkets Hus, fr.v. syns Elias Norberg, Hugo Lindgrén, Lasse Ljungberg och Valentin Åkerberg.
 

Skol-SM i schack 12-14 oktober:
Detta är årets största ungdomsturnering i schack som funnits i många år. För ett tiotal år sen var det tydligen långt fler deltagare, men det är historia nu, och drygt 350 delagare är inte heller illa! Självklart stimulerande för alla barn- och ungdomar att möta killar och tjejer från hela Sverige och få komma till Lidköping, även om det mesta kretsade kring lokalerna i De la Gardiegymnasiet där turneringen utspelades.
Trots att deltagarantalet i skol-SM alltså har en viss sjunkande tendens, så var det rekorddeltagande från Kålltorp: Sju stycken, som kunde varit åtta om
inte Hugo André tyvärr blev sjuk och inte kunde följa med. 
Turneringen utspelades i två olika salar där de äldsta (ner till 12 år) spelade i en sal och de yngre i en annan. Själv rörde jag mig mellan de båda rummen och kunde följa schackdramer på alla möjliga nivåer.
Fyra av våra spelare fanns i det "äldre" rummet och där fanns bl a Valentin Åkerberg (kl 15-16 år) och Hugo Lindgrén (kl 14 år). Bådas målsätning var att hamna topp tio i den jämna och stenhårda konkuransen. De fick båda möta de allra bästa svenska ungdomsspelarna och tog 4p av 8, vilket inte räckte till topp tio. Hugo var närmast med sin 14:e plats bland 31 deltagare. 
 Elias Norberg (kl 15-16 år) och Angelos Kostakis (kl 13 år) placerade sig på den undre halvan, vilket var realistiskt med deras nuvarande spelstyrka. 

foto Maria Dahl

Maximus Hillerdahl, Caesar Thorp och Artemis Kostakis representerade Kålltorp i de yngre klasserna. Läs hur det gick för dem här nedan
 

foto Maria Dahl

I första ronden lottades Hugo Lindgrén (t.h.) mot Gustav Törngren. Gustav är just nu Sveriges högst rankade 14-åring med ett rankingtal en bra bit över 2000. Det blev ett kort och intensivt parti som Gustav avgjorde mycket elegant. "Som att lösa ett svårt schackproblem" sa Hugo efter partiet. 
Hugo var trots allt mycket nära ytterligare poäng i de övriga partierna, men förlorade knappt i två av dem.

I det "yngre" rummet återfanns våra tre yngre spelare, och här utspelades många spännande partier. Engagemanget var stort bland  spelarna, föräldrarna och mig själv! 
Maximus Hillerdahl (kl 11 år) var inblanad i flera gastkramande partier som pendlade mellan hopp och förtvivlan....för Maximus gäller det att coola ner sitt spel som tyvärr ofta blir allt för forserat, med onödiga bortsättningar som följd. Gör han det kommer också poängskörden bli betydligt större! Han har definitivt potential! Facit blev fyra vinster, en remi och sex förluster.

Caesar Thorp (kl 11 år) började med schack i "Schack-4:an" och har alltså varit med i mindre än ett år. Detta var alltså en av hans första turneringar han deltagit i. Absolut en lovande start på hans (ev) schackkarriär, där han fick mycket viktig (och smärtsam!) erfarenhet av konsten att spela tävlingsschack! Facit blev fyra vinster och sju förluster vilket är ett utmärkt resultat av en "nybörjare".

Artemis Kostakis (kl 10 år) är trots sin ringa ålder ingen nybörjare utan har hållit på i ca tre år. Artemis spelar lugnt och metodiskt och gör sällan direkta bortsättningar. Nästa steg för henne är att skärpa sina avslutningar och avgöra partier hon leder. Tyvärr tappade hon ett antal vinst ställningar. Artemis utstrålar i alla fall stort lugn i sitt spel. Har verkligen potential att bli en riktigt framstående schackdam! Nivån i 10- årsklassen var verkligen förvånansvärt hög och alla Artemis partier var jämna och ofta långa. Facit för henne blev fyra vinster, en remi och sex förluster.                    Per B

 

Torslaget 23 sept -18:
Nolereds Schackklubb med Mats Harén i spetsen höll som vanligt i premiäromgången av Rallyschacket. Denna anrika barn- och ungdomsturnering som omfattar sju turneringar på sju olika platser och spelas under hösten -18 framtill mars nästa år. Vår klubb är för övrigt värdar i den sjätte som äger rum söndagen 24 februari.
78 deltagare kom till start och spelade i olika åldersklasser från gymnasiet ner till lågstadiet. Från vår klubb kom alltså tio deltagare. Vi hade deltagare i alla klasser från gymnasiet - Elias Norberg till de båda lågstadispelarna Leo Björklund och Eliott Östervall. Hugo Lindgrén, Shawn Wang och Angelos Kostakis deltog i högstadiet och Hugo André, Maximus Hillerdahl, Caesar Thorp samt inte minst Artemis Kostakis i mellanstadieklassen. För flera av deltagarna var detta ett utmärkt genrep inför skol-SM som äger rum i Lidköping 12-14 oktober. 

Ett stort tack till Nolereds Schackklubb för ett utmärkt arrangemang!   Per

 

DM finalerna för barn- o ungdom 20 maj -18:
 

foto Erik Bäck

Maria Pakulin, Artemis Kostakis och Arvid Bäck hade alla kvalat in till finalen för barn födda -08....
 

foto Erik Bäck

....ytterligare fem av deltagarna från Kålltorp. Fr vänster syns Hugo Lindgrén, Valentin Åkerberg (båda deltog i högstadieklassen upp till 16 år), Maximus Hillerdahl (en av de åtta finalisterna i mellanstadiet o födda -07) samt Hugo André och Caesar Thorp (öppna gruppen mellanstadiet)

Det var en varm och solig dag som denna stora turnering genomfördes och tidvis pressande hett inne i Schackcentrums lokaler på Vegagatan. Att gå ut och svalka sig på gården utanför var nog så viktigt för att klara en turnering som varade i drygt fem timmar. Själv var jag ensam domare i de båda öppna klasserna för låg- och mellanstadiet och kunde följa det spännande schackdramat bland dessa barn (totalt fyra från vår klubb fanns där).  
Det blev en väl genomförd turnering med Ulrik Sixt som sammanhållande person och vi andra funktionärer som såg till att både turneringarna, fik och prisutdelningar i stort sett fungerade utan både gråt och tandagnissla....
En stor eloge till våra tolv deltagare och föräldrar! 
Topp tre av våra deltagare blev:

foto Per

Hugo André (t.h. på denna något skakiga bild) vann den öppna klassen mellanstadiet (sju deltagare) genom att vinna samtliga sex partier på ett övertygande sätt.....
 

foto Per

....Valentin Åkerberg kom tvåa i kadettklassen (upp till 16 år) bland totalt 15 deltagare. Han vann fyra partier och förlorade en.....
 

foto Kostas Kostakis

....Artemis Kostakis kom trea i A-finalen för lågstadiet födda -08 (åtta deltagare). Här poserar hon stolt med två pokaler (sjätte plats i totalsammandraget av rallyschacket och tredjeplats i själva DM-finalen)
Vilken pokal som passar för de båda prestationerna vill jag låta vara osagt...

                                                                                                      Per B

Kadettallsvenskans kval på Schackcentrum:
foto Per
foto Per

I sista ronden av denna stora lagturnering för juniorer mötte vi Nolereds förstalag (dom hade två lag med i turnering). Vinnaren i denna match skulle hamna bland de fem bästa. På övre bilden syns våra spelare vid bord 1-3 och på den undre spelarna vid bord 4-6. Det blev en mycket spännande match som Nolered till slut vann med 4-2. Valentin Åkerberg (övre bilden o längst in) samt Maximus Hillerdahl (undre bilden i mitten) tog våra poäng. Sammantaget blev det en spännande och rolig turnering. Mest jämn o oviss var väl matchen mot Stenungsund, som vi vann med 3½-2½ och där Shawn Wang avgjorde med sitt remiparti (till slut bara kungarna kvar). Snyggaste och mest oväntade vinsten stod Hugo André för i samma match, då han i ett förkrossande underläge hittade en tredragsmatt. Turneringen bestod av sex ronder och vi vann två av dem och en på frirond. Bäste poängplockare blev Valentin från sitt förstabord som tog 2½p på sina fem ronder.      Per

Skollags-DM 21 o 22 mars:
Kålltorpsskolan ställde upp med ett fyrmannalag för högstadiet och ett för mellanstadiet.
I högstadieklassen kom åtta lag till start varav ett var ett gymnasielag. Vårt lag kom trea och en placring från att kvala in till SM-finalen i Linköping. Laget bestod av: Hugo Lindgrén, Kaspar Lifmark, Shawn Wang samt Elias Norberg. Alla spelarna bidrog till det goda resultatet. Skall någon ändå framhållas så är det Elias som tog 6p på de sju ronderna från sitt fjärdebord

Mellanstadieklassen spelade fem ronder och ett tiotal skolor kom till start. Kålltorpsskolans lag bestod av fyra barn där alla går i årskurs 4. Resultatet blev: en vinst (2½-1½) samt fyra oavgjorda (2-2). I skrivande stund vet jag inte vilken placering vårt lag fick men de hamnade definitivt på den övre halvan. Laget bestod av: Hugo André, Cornelia Lifmark, Caesar Thorp och Malte Reimegård. Alla tog poäng men skall någon framhållas är det Cornelia som tog 4p på de fem ronderna.

Sex av spelarna är medlemmar i vår klubb medan syskonen Lifmark tillhör SK Kamraterna                                                                       Per

Manhemsknatten 17 mars -18:
Det blev både trångt och laddat när den sista turneringen av sju avgjordes på Schackcentrum med Manhem som värd. Denna stora Västsvenska barn- och ungdomsturnering ägde rum samtidigt som Göteborgs tre största klubbar kämpade för nytt kontrakt i Superettan på annan plats i vårt land. Det blev tillslut bara Manhem kvar i detta drama.....men vem bryr sig när man på nära håll kan uppleva vitaliteten och spelglädjen bland dessa unga schackspelare. Själv följde jag med spänning våra fem spelare (två tjejer och tre killar). Bättre underhållning och gastkramande spänning får man leta efter....Nu återstår bara finalen av rallyschacket bestående av en A-final dit de åtta främsta i varje åldersgrupp möts och en öppen turnering dit alla övrig är välkomna (en mellanstadie- och en lågstadieklass). Från vår klubb har två spelare kvalat in till A-final och båda deltog i Manhemsknatten.....:

foto Maria Dahl

....Artemis Kostakis tog 4½p på de sju ronderna och tillhör definitivt en av de bästa i lågstadiet födda -08. Hon spelar lugnt, metodiskt och säkert och var nära att ta fler poäng i denna turnering. Hon blev också vår klubbs bäste poängplockare....

foto Åsa Bäck

...även Arvid Bäck går till final och kommer att delta i samma finalgrupp som Artemis. Ska bli spännande att följa dessa båda i finalen som äger rum nån gång i maj. Arvid tog 3p i denna turnering och visar på bilden stolt upp sitt placeringspris från Manhemsknatten...
 

foto Maria Dahl

.....Caesar Thorp är det senaste tillskottet till vår klubb. Han deltog i Schack 4:an finalen för ett par veckor sedan, så denna turnering var andra gången han ställde upp i en ungdomsturnering. Caesar går i årskurs 4 på Kålltorpsskolan och verkar ha många aktiviteter för sig (bl a simning och vattenpolo). Han tycker schack är väldigt roligt och spelade med stor koncentration. Självklart tufft att direkt hoppa in i mellanstadiegruppen där de flesta spelat schack i flera år. Han tog i alla fall 2p på de sju ronderna och på torsdagen 22 mars är han i elden igen. Då ska han nämligen delta i skollags-DM för mellanstadiet och där representera Kålltorpsskolan.            Per

 

Västkustpassanten 3 feb -18:
Det blev tätt mellan rallyturneringarna i år - sex dagar efter varann. Så kommer det nog inte bli framöver. Ett 70-tal deltagare kom till Jörlandagården vilket är rekord för denna turneringen, som har några år på nacken. I seniorschack är väl Göteborg inte speciellt framstående om man jämför andra större svenska städer, men ungdomsschacket håller hög klass och bra bredd. Deltagarantalet på dessa rallyturneringar ökar hela tiden. Turneringen på Jörlandagården fungerade utmärkt med både domare, café o övriga funktionärer. Mark Peters håller i trådarna och gör det på ett både bestämt och vänligt sätt. Det genomsyrar hela turneringen. Från vår klubb kom fem deltagare. I den äldsta gruppen (kadettklassen) som går på högstadiet/gymnasiet hade vi tre deltagare. Turneringen omfattade fem ronder och nivån är hög med många spännande och intressanta partier. Bäst klarade sig Valentin Åkerberg (3p) medan Hugo Lindgrén  och Shawn Wang tog 2 resp 1 poäng.
I mellanstadiet deltog vårt senaste fynd (se startsidan) Hugo André på ett lovande sätt. På lågstadiet deltog Arvid Bäck som kom trea i sin klass och därmed blev den ende från oss som placerade sig topp tre och fick en buckla. Stort grattis till honom! 
En av målen för våra yngre spelare är "Schack-Åttan", som är en lagturnering med åtta deltagare i varje lag och äger rum i Bara (en ort utanför Malmö). Turneringen äger rum lördagen 28 april och tack vare bl a intäkterna på KålltorpsTräffen kan vi betala det mesta via klubbkassan.

 

Kålltorpsträffen 28 jan -18:

foto Lars OA Hedlund

Artemis Kostakis lyckades bäst av vår klubbs nio deltagare och kom trea i sin lågstadieklass. Dena fina bild på Artemis togs under årets upplaga av flick-SM av den utmärkte schack-fotografen Lars OA Hedlund....
 

foto Bertil E
foto Bertil E

....frejdigt och optimistiskt spel bland de yngsta på Kålltorpsträffen....


.....Detta var den femte deltävlingen i rallyschacket. Det var dessutom premiär för vår klubb som arrangör till denna stora och livaktiga barn- o ungdomsturnering i Gbg-området. 90 spelare i åldern 6 till 18 år kom till spel. Det är ett för denna turnering ovanligt stort deltagarantal. Dessto roligare att vi klarade av arrangemanget på ett övertygande sätt. Självklart kan vi finslipa en del dealjer till nästa år.....ja KålltorpsTräffen kommer definitivt att bli en återkommande årlig turnering om jag får bestämma. På den övre bilden syns vinnaren i den s.k. kadett-klassen Arvin Rasti och bakom honom skymtar tvåan Gustav Törngren.
Från vår klubb ställde nio spelare upp. Bäst gick det för Artemis Kostakis som kom trea i lågstadiegruppen (födda -08), medan hennes äldre bror Angelos Kostakis  klarade sig bäst i mellanstadiegruppen. Valentin Åkerberg blev bäste kålltorpsspelare i klassen högstadiet/gymnasiet. En särskild eloge till Hugo André som deltog i sin första schackturnering. Han går i fjärde klass och tävlade alltså i mellanstadieklassen. De flesta där har betydligt mer schackerfarenhet än Hugo. Han fick i alla fall två vinster och en frirondspoäng på de sju ronderna, och har verkligen talang för schack......en naturbegåvning som det heter.
Slutligen ett stort tack till alla som hjälpte till och såg till att Kålltorpsträffen blev en riktigt bra turnering.....en fullträff kanske man kan säga...                                                      Per B

Västkustspelen i Falkenberg (18 nov) samlade deltagare från både Göteborg, Halland och Skåne. Deltagarna (ca 80 st) var i åldrarna 7 till 20 år fördelade på olika åldersklasser. Från vår klubb kom fyra deltagare: Valentin Åkerberg (född -03), Hugo Lindgren (-04), Shawn Wang (-04) samt Angelos Kostakis (-05). Bäst lyckades Valentin som kom tvåa i sin grupp (födda -03 0ch -04), och trea totalt om man räknar upp till de äldsta (20 år). Ännu ett imponerande turneringsresultat av Valentin! Stort grattis till alla våra fyra deltagare som vågar delta i turneringar utanför Göteborg!           Per

 

Junior-DM -17:
Årets junior-DM lockade 12 deltagare (tio från Manhem och en från vardera Örgryte och Kålltorp). Turneringen omfattade sex ronder och är nu färdigspelad. Vår representant var Hugo Lindgrén som fick tre vinster och tre förluster. Tre av partierna har jag kommenterat nedan....                                                                              Per

foto Per

rond 4: Förlustparti där Hugos spel blev passiviserat av en svag isolerad bonde i mitten. Hans motståndare utnyttjade skickligt Hugos låsta pjäser och manövrerade sig fram till en överlägsen ställning. Tyvärr lyckades aldrig Hugo hitta något förlösande drag så han kunde få motspel.

rond 3: Vinst för Hugo efter 25 drag. Hugos offensiva uppställning fällde utslaget, trots ett dåligt damdrag då intiativet gick över till motståndaren. Hugo kom tillbaka och avgjorde med ett elegant damdrag (blandat betyg till Hugos dam!!).

rond 1:Hugo vann på ett övertygande sätt. Partiet avgjordes visserligen med en grov bortsättning men då hade ändå Hugo kraftig fördel med tre förbundna fribönder in i slutspelet.
 
All heder åt Hugo som ställde upp som ensam spelare fråbn vår klubb!                                                                                              

Skol-SM i Katrineholm 6-8 oktober:

foto Lars OA Hedlund

Schackfotografen Lars OA Hedlund har på denna bild fångat en av Kålltorps stora schackprofiler: Ida Rizvanovic. Ida bjöd upp till några härliga schackfighter och var på ett strålande spelhumör. Hon tog 3½p på de åtta ronderna. Ida har inte varit på så många av höstens schackträffar och det är bara att hoppas att detta skol-SM ska ge hene inspiration att fortsätta.....
 

foto Per

.....Valentin Åkerberg (t.h.) tog 5p på de åtta ronderna och var inblandad i flera långa och ovissa partier. I tredje ronden mötte han Gabriel Nguyen från Linköping, som ju tillhör det absoluta toppskiktet av svensk juniorschack. Valentin fick upp en stark ställning med vinstchanser i slutspelet. Tyvärr gjorde han då en grov bortsättning och förlorade partiet. Ändå en mycket stark insats av Valentin som verkligen inte är långt ifrån de allra bästa i svenskt ungdomsschack. Valentin slutade på elfte plats i 14-års klassen....

 

foto Per

... Hugo Lindgrén deltog i 13-årsklassen och tog även han 5p på de åtta ronderna. Hugo vann i första ronden efter ca 10 drag och fortsatte med mycket starkt spel och vann ett par av partierna med eleganta mattkombinationer. En stor framgång för Hugo som inte heller han är långt från de allra bästa 13-åringarna i Sverige...
 

foto Per

....Shawn Wang deltog också i 13-årsklassen men till skillnad från kompisen Hugo började han svagt med rätt passivt spel och två raka förluster. På andra dagen kom Shawn igång och tog tre vinster på de fyra partierna. Särskilt imponerade han i slutspelet där han plockade hem många vinster. Shawn tog 4p på de åtta ronerna...
 

foto Lars OA Hedlund

....Maximus Hillerdahl deltog i 10-årsklassen där man spelade med kortare betänketid och elva ronder fördelade på de tre turneringsdagarna. Maximus spelar offensivt och med en tydlig spelidé - mattsättning så fort som möjligt. I sin iver varvar han sina kombinationer med rejäla bortsättningar. Han hämmades också av en ihållande rethosta. Maximus tog 5p på de elva ronderna men har potential att få en mycket mer framskjuten placering.                                                  Per

 

Torslaget 24 sept -17:
Över 80 barn o ungdomar kom till denna premiärturnering i det s.k. rallyschacket. Nolereds Schackklubb var alltså arrangör och skötte även denna turnering mycket bra både vad gäller själva turneringarna som caféet o andra kringaktiviteter. Tillammans med Kaj Librand var jag bl a där för att studera upplägget lite mer noggrant, eftersom ju vår klubb håller i arrangemanget i den 5:e deltävlingen (28 jan -18) som äger rum på Kålltorpsskolan. Vi fick bra tips och känner oss stärkta att hålla i denna jättefina och viktiga ungdomsturnering. Kålltorps Schacksällskap (KSS) hade fyra spelare med i Torslaget: Tre på högstadiet o en på lågstadiet. Bilden nedan illustrerar kanske lite den förtätade spänning som rådde i gruppen högstadiet/gymnasiet:                                                     Per B
 

foto Peter L

Ovan t.h. syns Hugo Lindgrén som var inblandad i flera högdramatiska partier (turneringen omfattade 5 ronder). Han började med tre raka vinster men sen tog det stopp (3p för Hugo). Bäst gick det för Valentin Åkerberg, som spelade en direkt avgörande final mot Örgrytes Aria Ben Said. Detta parti slutade med remi och innebar att Valentin blev trea bland de totalt 23 deltagarna. Shawn Wangs partier var också både jämna och ovissa. Han fick till slut 2p. Nedre bilden visar väl hur spännande ett schackparti kan vara för en iaktagare....  Den största positiva överraskningen var trots allt Arvid Bäcks debut på Schackarenan     Per                                                                                                     
 

DM-finaler för juniorer 19 maj:

Förutom junior-DM i snabbsckack var det finaler i fem olika åldersklasser för yngre juniorer (från -04:or och yngre). Schackcentrum fylldes av unga schackspelare, föräldrar och funktionärer. Från Kålltorp kom tre spelare som kvalat in till finalspel (de åtta sammanlagt bästa i de olika åldersgrupperna i de sju kvalturneringarna under hösten -16 till våren -17). Det var nytt rekord för oss! Så många har aldrig tidigare kvalat in till finalspel! Eftersom jag var fullt sysselsatt med att vara domare i lågstadiets öppna grupp kunde jag bara glimtvis studera våra fem spelare. Så här gick det för våra tre unga musketörer i mellan- och lågstadiefinalerna:
 

foto Maria

Shawn Wang (mitt i bilden) hade alltså kvalat in till finalen i den äldsta gruppen (födda -04). Han fick med sig en vinst på de sju ronderna. Shawn verkade ta den klena poängskörden med ro. Konkurrensen är självklart stor och marginalerna små i ett finalspel som omfattar sju ronder med 30 min betänketid per parti och som spelas i en följd! Imponerande att spelarna orkar hålla koncentration och skärpa under en sådan lång och pressande turnering! Jämte Shawn sitter hans kompis Hugo Lindgrén. Detta var verkligen ingen höjdarturnering för Hugo (talande bild!) Hugo hade väl innan turneringen vissa förhoppningar att tillhöra det absoluta toppskiktert i denna finalrunda. Så blev det inte! Efter en mycket knapp förlust i första ronden gick det snett och Hugo radade upp förluster (enda poängen tog han mot Shawn). Till saken hör att han var både sjuk och nedsatt när han kom. Hugo valde också att bryta när två ronder var kvar. Självklart lite ledsamt för Hugo som hela våren har varit i elden i alla möjliga turneringar och utvecklats till vår (efter Valentin) bäste juniorspelare. Nåja Hugo kommer att visa sin klass i en rad kommande turnerigar. Framgång och utveckling är ju sällan rätlinjig!

 

foto Maria
foto Maria

Maximus Hillerdahl (-07) var vår yngste finalist. Jag hann att se avslutningen på hans sista parti där han visade både kyla och skarpsinne i ett vunnet slutspel. Maximus utveckling är spikrak. Han har spelat schack i ca ett år men lyser av självförtroende och spelglädje. Jag säger som Valentin: "Han är den största talangen av oss alla!" Maximus tog tre vinster i den jämna finalgruppen.
Sist men inte minst var våran schackdrottning Ida Rizvanovic också närvarande. Hon jobbade i cafeét där hon serverade våfflor, kokade kaffe och bidrog med sitt trevliga sätt. Hon lovade att i fortsättningen komma lite oftare på våra schackträffar. Det ser jag fram emot!         Per

 

Lagturnering för yngre juniorer 13 maj:

foto Martin
Manhem var arrangör till denna juniorturnering för fyrmannalag där förutsättningarna var att deltagarna fick vara högst 13 år och att ingen av dem hade någon elo-ranking. Åtta lag kom till start och ett av dem kom från Kålltorp. Övriga lag kom från Manhem (fem lag), Majorna och Lidköping. Vann gjorde ett av Manhems lag medan Kålltorp kom fyra. Det var ytterst små marginaler upp till andraplatsen. På bilden syns våra spelare uppifrån räknat: Maximus Hillerdahl, William Warnborg-Morrisson, Ester Eriksson och Melvin Petersson-Gottberg. Den största positiva överraskningen var nog Melvin som i sin första turnering för oss tog 4p (av 5). Han blev jämte Maximus vid förstabordet vår bäste poängplockare. Glädjande nog tog alla poäng och vi var snubblande nära ytterligare en halva, men tyvärr blev det bara patt för William i en klar vinstställning i sista ronden. Nåja huvudsaken är att alla fyra var myckert nöjda efteråt. Slutligen stort tack till den outtröttlige Claes Nilsheden som höll i trådarna. Det är sådana här turneringar som håller liv i bredden på Göteborgs ungdomsschack!    Per                                                                                    

SchackÅttan i Bara 29 april -17:

foto Maria

Ungdomslaget som åkte till Bara bestod av st.fr vänster: Ida Rizvanovic, Hugo Lindgrén, Shawn Wang och Valentin Åkerberg sittande fr vänster: William Warnborg-Morrison, Artemis Kostakis, Angelos Kostakis samt Maximus Hillerdahl
 

foto Maria

Rond 1 har startat och här möter Kålltorp LASK (Lunds Akademiska Schackklubb) II. Denna matchen vann vi med 6-2.

Turneringen arrangerades av Schackklubben Bara Bönder med Roland Tapper som suverän tävlingsledare. Fjorton lag dök upp där majoriteten av lagen kom från Skåne. Där fanns också ett lag från Stockholm och ett från Bornholm (Danmark). Turneringen omfattade sju ronder med betänketid 20 min utan tidstillägg. Åldern på spelarna var 14 år och yngre. Det blev en både spännande och oviss turnering som till slut vanns av Manhem I knappt före Lunds ASK I. Resultaten gick väl inte riktigt vår väg där vi radade upp knappa partiförluster. Glädjande var i alla fall att alla åtta spelarna i vårt lag tog poäng. Vår yngste deltagare 9-åriga Artemis Kostakis tog sin enda vinst i den sista skälvande ronden. I mina ögon var det turneringens höjdpunkt. Stort tack till arrangörerna och alla föräldrar från vår klubb som ställde upp med bilskjuts och mental och praktisk stöttning för att få alla barn och ungdomar på plats i Bara. Själv passade jag på att göra en rundtur i Skåne dagen efter turneringen (Valborg). Då sken solen och Skåne visade sig i sin allra finaste vårskrud! Kontraster behövs om man ska vara Schackledare!
                                                                                                 Per

foto Per

Hugo Lindgrén (mitt i bilden) blev vår bäste poängplockare. Han tog 4½p på de sju ronderna. Han var  nära att ta ytterligare poäng, men en remiställning blev förlust och en vinstställning blev bara remi....Hugo spelad på andra bordet och fick även ett bordspris.

 

Manhemsknatten 11 mars:
64 barn o ungdomar kom till spel och som vanligt fördelade på två klasser - mellan- och lågstadiet. Bra arrangemang med rutinerade ledare som Harald Berger-Thorell, Claes Nilsheden och Mats Eriksson. Fyra spelare kom från vår klubb:
Hugo Lindgren gjorde en av sina starkaste insatser och tog 5p av 7. Han är med god marginal kvalificead till DM-finalen för 04:or som
kommer att spelas nån gång i maj....
 

foto Maria

....även Shawn Wang (-04) har kvalat in till denna final som omfattar de åtta bästa i varje årsgrupp. Shawn tog denna gång 3p. Ett av hans vinstpartier var av mycket hög kvalité, men han kan också göra rejäla grodor. Kan han höja lägstanivån kan han definitivt liksom Hugo tillhöra toppskiktet i denna DM-final....
 

foto Maria

...Angelos Kostakis (-05) är ny i klubben och har en bit upp till de bästa. Han tog denna gång 2½p. Med träning kommer både bortsättningar minska och spelet bli vassare. Bilden visar i alla fall på offensiva ambitioner....     

.....Maximus Hillerdahl (se startsidan) är född -07 och var vår ende deltagare i lågstadiegruppen. Detta var nog hans bästa turnering av de sju som ingår i rallyschacket. Maximus har deltagit i alla. Han är självklart kvalificerad för DM-finalen! Maximus blir vassare för varje turnering och har definitivt chans på en topp-placering i finalspelet i maj. Totalt har alltså tre kvalat in till denna final från vår klubb. Nytt rekord för oss!!!   Per           
 

Flick-SM 20-22 jan i Nolered:
Över 90 flickor från hela Sverige mötte upp vilket är en ökning från förra året. Nolereds Schackklubb stod för ett alldeles utmärkt arrangemang och därför extra roligt att en av klubbens medlemmar blev Sverigemästare - Kajsa Nilsson vann nämligen högstadieklassen i suvrän stil (7½ av 8). Kålltorp hade alltså tre deltagare fördelade på tre klasser och så här gick det för dem:

Joel Eriksson

Ida Rizvanovic deltog i högstadieklassen och tog 4 av 8. Att ta 50% var målsättningen inför turneringen så det klarade ju Ida. Tyvärr gjorde hon ett par rejäla bortsätningar i ett par partier som kostade henne ytterligare poäng. Alla Idas partier var jämna och ovissa. Ida har två år kvar i högstadieklassen så hon kommer att ha goda chanser att förbätra sin placering....
 

foto Joel Eriksson

....Ester Eriksson deltog i mellanstadieklassen. Detta var Esters första riktiga turnering och hon tog 2 av 8. Roligt att hon plockadec ett par poäng i sin debut! Ester har två år kvar i denna klass så hon har ju också goda chanser at förbättra sitt resultat......

Artemis Kostakis (se startsidan) spelade alltså i lågstadiegruppen och var väl det största utropstecknet av de tre.                 Per B

 

Majornapokalen 14 jan -17:
Över åttio barn och ungdomar + föräldrar och funktionärer mötte upp på Schackcentrum. Det blev trångt, mycket trångt.i lokalen. Det känns som om denna turnering är för stor för Schackcentrum. Imponerande att vi ändå lyckades genomföra alla ronderna med resultat och rättvisa prislistor. Kenneth Fahlström från Majorna var bossen och vi andra funktionärer trängde oss fram bland spelare och föräldrar för att klara av redovisningen. Schackkulturen präglas väl av både tålamod och skärpning i trängda lägen! Kålltorp bidrog med tre funktionärer: Jona Malm och jag var domare i lågstadieklassen och Ida Rizvanovic hjälpte till i caféet. Sju av spelarna kom från Kålltorp och två av dem är helt nya i vår klubb: Valentin Åkerberg (högstadiet/gymnasiet), Hugo Lindgren, Shawn Wang, William Warnberg-Morrison, Angelos Kostakis (mellanstadiet)
samt Maximus Hillerdahl och Artemis Kostakis (lågstadiet). Angelos och Artemis är alltså helt nya i vår klubb och kommer närmast från Lunds ASK. Resultaten redovisades på tävlingsdagen och kommer så småningom på förbundets hemsida. Hade fullt upp som domare för att kunna studera våra egna spelare!                                        Per B

 

Örgrytedraget 10 dec -16:
Årets sista turnering i rallyschacket ägde rum på Kärralundsskolan med Örgryte SK som arrangör. Bra arrangemang med gott om domare och övriga funktionärer samt ett utmärkt café,bidrog till att det blev en trivsam och spännande turnering. Ett 80-tal barn och ungdomar mötte upp fördelade på de tre vanliga huvudklasserna:Juniorer, mellanstadiet och lågstadiet. Lågstadiet höll hus på kökets bottenplan, medan juniorer och mellanstadiet spelade en våning upp. Rejäl motion för mig eftersom våra fyra spelare fördelade sig på samtliga tre klasser:

Valentin Åkerberg (-03) spelade i juniorklassen. Denna turnering ommfattade fem ronder. Valentin fick en lite olycklig start med först en förlust och sedan en frirond. På de resterande tre ronderna blev det i tur och ordning vinst, remi och förlust. Sista rondens förlust kom mot "gamle" kålltorpsspelaren Gustav Törngren. Gustav tillhör ju numera absoluta toppskiktet av Sveriges juniorer. Valentin slutde alltså på 2½p.

Hugo Lindgren och Shawn Wang är  båda födda -04 och spelar alltså i mellanstadieklassen. Det blev en väldigt jämn och oviss turnering som omfattade sju ronder. Det är hög nivå på spelet och några lätta vinster eller förluster är sällsynta. Både Hugo och Shawn har utvecklats mycket och tillhör definitivt de allra bästa i sin åldersklass. I sjunde och sista ronden möttes de och denna gång vann Hugo vilket innebar att Hugo fick 4p medan Shawn tog 3p.

Maximus Hillerdahl (-07) var trots allt den stora positiva överraskningen för oss. Hans framfart i lågstadieklassen kan du läsa om på startsidan

Nästa anhalt i Rallyschacket blir i januari i Majorna. Mer info på julavslutningen tisd 13 dec!                                   Per 

foto Johanna

Fem av våra tuffa juniorer deltog i Västkustspelen i november: Fr.v.: Maximus Hillerdahl, Shawn Wang, Valentin Åkerberg, Hugo Lindgren Och Ida RizvanovicHindåsrockaden 30 okt -16:
Denna barn- och ungdomsturnering samlade över åttio deltagare fördelade på tre klasser: Högst/Gymnasiet, Mellanst och Lågstadiet. Turneringen var denna gång förlagd till Rotundan (en gammal dansbana) och sköttes föredömligt av Hindås Schackklubb. Från vår klubb kom tre deltagare - en i varje klass:
 

foto Per

William Warnborg-Morrison deltog i mellanstadieklassen. Han tog 2½p på de sju ronderna men var mycket nära ytterligare poäng. Han förivrade sig i slutspelet och förlorade eller fick bara remi när han egentligen stod på vinst i ett par partier. Vanliga misstag när man inte spelat schack så mycket! Nivån är rätt hög i mellanstadieklassen så man får verkligen kämpa för varje poäng. William har stor potential och kommer att förbättra sitt spel.....
 

foto Martin

....Maximus Hillerdahl (t.h.) deltog i lågstadieklassen. Han tog fyra p på de sju ronderna. Ligger inte långt från toppskiktet. Maximus har utvecklats snabbt. Han har spelat i mindre än ett år, men han lyser av självförtroende, och hans spel blir också  offensivt. Fick till en verklig snygg mattkombination som jag såg med egna ögon.....
...Valentin Åkerbergs fina insats i den äldsta klassen finns beskriven på startsidan
Nästa anhalt i Rallyschacket är Falkenberg lördagen 19 nov!


 

foto Per

Shawn Wang deltar i junior-KM och bilden togs på premiärdagen 6 sept

Junior-KM 16:
Betänketiden är 25 min och lottning, resultat och tabellställning finns
 här

 

foto Bertil

Fr vänster syns Ellinor Erixon, Molly Palm och Elsa Olausson, som alla deltar i KM för flickor. Bilden är tagen 27 sept, då andra ronden spelades. Genom att förstora bilden genom att klicka på den ser man att vit har ett kraftfullt drag på gång. Ellinor har de svarta pjäserna och hennes kung har blivit schackad. Då gör Ellinor misstaget att flytta kungen istället för att ställa för en bonde (c6) eller löparen (d7). Vilket drag gjorde Elsa? PS Ellinor har just börjat med schack och kommer säkert att inte göra om detta misstag igen!                                                       Per

 

KM för flickjuniorer: Tisd 20 sept startade denna turnering med lottning och spel av rond 1. Betänketiden är 25 min. Sju tjejer i åldern 10 till 13 år ställer upp. Lottning, resultat och tabellställning finns här


 

Torslaget 25 sept -16:
Traditionsenligt (sen ca sex år) inleds rallysäsongen på Noleredsskolan. Totalt kommer sju turneringar för barn och ungdomar att genomföras fram till mars nästa år, och på olika ställen i Västsverige. Nolereds Schackklubb var värdar och turneringsansvariga. Ca åttio deltagare fördelade på tre huvudklasser (gymn/högst, mellanst och lågst.) mötte upp. För mellanst och lågst omfattade Torslaget sju ronder (partier). Ett stort tack till Mats Harrén och övriga i Nolered som genomförde turneringen och allt runt omkring på ett utmärkt sätt. Rallyschackturneringarna är ju själva navet i den göteborgska och västsvenska ungdomsschacket och man kan nte nog understryka betydelsen av dessa turneringar för att hålla liv i och utveckla schacket i vår stad med omgivningar.
Från vår klubb kom tre deltagare: två deltog i mellanst- och en i lågst.klassen och så här gick det för dem:

foto Per

Hugo Lindgren,längs t.h. (-04) tillför ju vår klubbs absolut bästa juniorspelare. Det förvånade mig därför inte att han även i Torslaget tillörde toppskiktet i mellanstadiegruppen. Han tog 5p på de sju ronderna. En av Hugos bästa egenskaper är att han ofta lyckas vända rätt hopplösa underlägen. I ett av sina partier låg han ett helt torn under men lyckades med en bondestorm vända och vinna partiet. Hugo var särskilt nöjd med sitt femte parti, då han kände att han spelade på sin absolut högsta nivå. Hugos premiär bådar gott inför den schacksäsong som ligger framför honom: nu närmast i Skol-SM i Lindsberg 7-9 okt tillsammans med tre andra Kålltorpsspelare....
 

foto Per

....William Warnborg-Morrison (-05) deltog också i mellanstadieklassen. Detta var hans första turnering (han började i årets upplaga av Schack-4:an). William har bra spelförståelse, men gjorde också en hel del grova bortsättningar (mycket vanligt när man spelar sina första turneringar). Lyckligtvis avslutade han turneringen på bästa möjliga sätt, då han trots att han förlorat damen kontrade med sina båda torn och vann på matt. William tog 2½p vilket är klart godkänt. Framförallt hoppas jag att han mentalt tar med sig avslutningen på det avslutande partiet.....

Maximus Hillerdahls prestation i lågstadieklassen finns ju beskriven på startsidan, och han var nog trots allt den största positiva överraskningen.

Nästa turnering i rally.serien äger rum i Hindås söndagen 30 okt!
                                                                                 Väl mött!
                                                                                       Per 

DM-finaler för barn och ungdom lörd 21 maj -16:
Det var knôkat med unga schackspelare, föräldrar och funktionärer på Vegagatans Schackcentrum. Nu skulle fem nya mästare koras i de olika åldersklasserna - födda 03, 04, 05, 06 samt 07 och yngre. Dit hade de åtta främsta i varje åldersgrupp kvalat in via sju olika delturneringar i det s.k. rallyschacket. Dessutom fanns två öppna grupper  för resp mellan- och lågstadiet.
Mats Eriksson höll som vanligt i trådarna och dirigerade turneringen från sitt lilla och belamrade kontor i änden av spelsalarna. Nåja Mats fick under dagen göra en hel del räder ut i folkvimlet för att få turneringen i hamn.Trots trängsel och en del förseningar fixade vi luttrade funktionärer
och domare det hela så att de sju spännande och ovissa turneringarna kunde flyta på och se till att tävlingen kom i fokus.

Kålltorp ställde upp med fem deltagare fördelade på två klasser: Valentin Åkerberg och Ida Rizvanovic hade kvalat in i 03-finalen (den äldsta) medan Hugo Lindgren, Shawn Wang och Frida Bååw deltog i mellanstadiets öppna grupp.När röken lagt sig efter denna intensiva turneringsdag kunde två kålltorpsspelare krönas som DM-mästare. Självklart en stor framgång för vår klubb och vår ungdomsverksamhet!
 

foto Per

Valentin Åkerberg vann i suverän stil sin åldersklass genom att vinna alla sju partierna! Imponerande! Valentin var verkligen en värdig vinnare eftersom han dessutom överlägset vann rallyturneringen om sju delturneringar. Valentin kommer att visa ett par av sina vinstpartier på tisd 24 maj. En del av hans partier finns också som livesändningar på Gbgdistriktets hemsida.
 

foto Per

Ida Rizvanovic deltog alltså i samma turnering som Valentin. Hon började med att vinna de tre första partierna (bl a. den på bilden). Efter det blev det fyra raka förluster. Ändå en mycket stark insats av Ida, som var ensam tjej bland de övriga sju killarna. Hon ska också visa "ett mycket snyggt parti" (Idas ord) på tisd!
 

foto Peppe Lindgren

Hugo Lindgren med segerbucklan(!!) och Shawn Wang är bästa kompisar och deltog båda i den öppna mellanstadiegruppen (14 deltagare) Hugo vann efter en gastkramande avslutning där alla resultat passade Hugo i slutronden, där han sjäv fick remi. Typiskt för Hugo var att han förlorade första ronden på tid trots en överlägsen ställning. Då var det inte mycket som talade för Hugo...Shawn däremot satt vid första bordet efter tre ronder (turneringen omfattade sju ronder). Sedan blev det närmast tvärstopp för Shawn som tog 3½p och fick en mittenplacering. De flesta av hans partier var jämna och ovissa in i det sista. För nästan exakt ett år sedan togs en bild på dessa unga herrar, som var närmast identisk med årets (öppna gruppen mellanstadiet). Då var det Shawn som höll i segerbucklan med Hugo lite avvaktande jämte....Hugo och Shawn - två små schackprofiler som verkligen gör reklam för schack och Kålltorp!
 

foto Per

Frida Bååw (-05) började med schack i årets upplaga av Schack-4:an.Hon deltog i samma turnering som Hugo och Shawn och tog 2p varav en mattvinst (kvävmatt) och två remier. Frida hade bud på fler poäng (bl.a. partiet på bilden) men lyckades inte knyta åt säcken. Frida har en tuff inställning (inspirerad av Ida?) och verkar tåla smärtsamma förluster och liten poängskörd. Hon är en stor tillgång till vår ungdomssektion med en frejdig och cool inställning till schack och övriga livet!
                                                                             Per
 

Lagbild på Kålltorps sexmannalag i Helsingborg:

foto Johanna