top of page
Screen Shot 2023-05-11 at 14.29.25 PM.png

HISTORIA

Människan i Kålltorp - Stadsdelsförening

Hur började det?
Stadgarna för föreningen MiK togs 1975-04-24. Men det hela började med en gårdsfest i maj 1973 på Solrosgatan 13-17, Råstensgatan 1-3 och Stobeégatan 14-18. Husen skulle byggas om och vi som hade småbarn ville passa på att planera för en fin gårdsmiljö där soptunnorna skulle ge vika för prunkande växtligheten med utrymmen åt cyklar, barnvagnar, mysiga bänkar och bord till fika.

 

Vi var då fyra stycken: Elisabeth och Peter Källman samt Lena och Bertil Magnusson. För att lära känna alla på gården ordnade vi en gårdsfest med mat, musik och dans. Musiken stod Hildur Utanskog för med sitt dragspel och Millan dansade med Friman.

 

Festen blev mycket lyckad och nästa vår var det dags för gårdsfest igen. Nu kände alla varandra och planer om att bilda förening tog fart.

 

Den drivande kraften var Peter Källman. Med från början var också bl.a. Ninni, Tage och Ann-Marie. Det första åren sjöd det av aktiviteter i nystartade MiK med bl a gammaldans och julfester.


För att få in pengar till verksamheten började vi med den årliga loppmarknaden som nu är en festlig tradition för barn och vuxna som vuxit upp här. För att få ordning på gårdarna och lekplatserna hade MiK kontakt med värdarna och politikerna.

 

En delegation bestående av Lena och Elisabeth med barnvagnar uppvaktade stadsbyggnadskontoret. Där satt nämligen en herre som hade tänkt sig hela Kålltorp gult (!) i olika nyanser. Det satte tjejerna P för.
 

Text: Bertil Magnusson

Tre skäl varför MiK bildades

Fester skapar gemenskap

i kvarteret.

Gemensam påverkan är starkare. Kålltorp hade just börjat att renoveras och vi ville komma samman för att påverka miljön på våra gårdar.

En idé om att förbättra stadsdelen. Liknande föreningar hade bildats på många ställen, t.ex. Vi i Kommendantsängen, VIK.

Skärmavbild 2023-05-10 kl. 20.02.39.png

De första åren

Styrelsemedlemmen Astrid Olsson har gått igenom föreningens tidigaste protokoll och anteckningar och sammanställt en skrift om Människan i Kålltorp under åren 1975-1983.

 

Du kan läsa ett smakprov av texterna här nedan. Häftet De första åren finns att köpa på Knuten för 60 kronor.

bottom of page