top of page
Screen Shot 2023-05-11 at 14.29.25 PM.png

MiK-bloggen

Människan i Kålltorp - Stadsdelsförening

KSS finalklara i kadettallsvenskan.

Uppdaterat: 6 maj

I helgen pågick kval till kadettallsvenskan. KSS deltar med ett lag i Helsingborg och laget har gått från klarhet till klarhet. I slutet av den första speldagen ledde kålltorpslaget tabellen. Under söndagen fortsatte tävlingen med ytterligare tre partier, där motståndet var hårt.


Matchresultaten blev imponerande 4½-1½ mot Helsingborgs SS, 5½-½ mot Lunds ASK II, 5-1 mot Limhamns SK, 2½-3½ mot SS Manhem, 5-1 mot Örgryte SK och avslutningsvis 2½-3½ mot Lunds ASK. Åtta matchpoäng och 25 partipoäng gav en tredjeplats och därmed en garanterad plats i finalspelet i augusti.


Kålltorps lag kämpade hårt och länge. I turneringens sista match och sista parti kneps en poäng, trots att klockan var nere på en (1!) sekund strax innan.foto David

På bilden syns KSS lag i kadettallsvenskan innan turneringen i Helsingborg började fr v Viktor Kaplan,Lucas Torres, Johannes Lappas Lönnermark, Ranny Al Saab och Arvid Bäck. Tyvärr saknas Isak Ramovic på bilden, men även han bidrog i högsta grad till att KSS juniorlag (upp till 16 år) kvalade in till finalspel där tre lag från Helsingborgskvalet o tre från motsvarande turnering i Stockholm kommer att delta.

Självklart en stor framgång för oss att kvala in till finalen 9-11 augusti. Alla sex spelarna bidrog verkligen till att vi kom trea via fyra klara vinster och två knappa förluster mot Manhem och Lund. Jag var inte själv närvarande i Helsingborg men efter att skaffat lite information och studerat resultaten vill jag ändå framhålla tre spelare som stack ut lite extra:

1.Johannes Lappas Lönnemark är egentligen medlem i SK Kamraterna men förstärkte vårt lag i denna turnering (tillåtet med en sådan spelare om inte hans klubb deltar i samma turnering). Johannes tog 5½p/6 och tappade bara en halva (remi i första ronden). Han blev därmed våran bäste poängplockare och bidrog i högsta grad till våran finalplats!

2.Ranny Al Saab var också utan förlust (fyra vinster och två remier). Ranny är ju en av våra starkaste spelare med en mycket offensiv spelstil, som ofta går hem. I tredje ronden mötte vi Limhamn. Ranny berättade att han tidigt fick upp en stark ställning och funderade att genom ett bondeoffer få avgörande fördel. Han bedömde dock draget som något riskfullt och kollade runt hur det såg ut på övriga bord och fattade efter det beslutet att inte göra draget utan växlade in på lugnare varianter som slutade i remi. Han såg nämligen att två-tre av de våra hade avgörande fördel....han behövde inte chansa...(matchen slutade också med 5-1 till KSS).... ett exmpel på en smart lagspelare!!

3. Lucas Torres var vår yngste spelare (9 år!!), men han spelade på förstabordet hela turneringen. Lucas är ju ingen duvunge utan har spelat många turneringar runt om i Sverige och övriga Europa. Det blev fem vinster och en förlust mot Manhem (tyvärr!!). I sista matchen mot Lund...


foto Hector

...är det bara ett parti kvar och många samlas runt. Tiden försvinner för Lucas med dom vita pjäserna, men med en sekund kvar kommer det vinnande draget...en nioårig mästares dråpslag....


Bara hoppas att våra sex spelare håller liv i sitt schackspelande fram till augusti och både tränar och deltar i olika turneringar. Då kommer definitivt KSS juniorlag kunna hävda sig mot dom bästa lagen i Stockholm, Göteborg och Skåne..................Per

Comments


bottom of page